Националният отбор на Латвия по скелетон обяви решението си да бойкотира предстоящото световно първенство в Сочи. Руският черноморски курорт ще приеме шампионата по бобслей и скелетон в периода 13-26 февруари 2017 година.

Отсъствието на Латвия е важно, тъй като част от отбора е настоящия световен шампион по скелетон Мартинс Дукурс, който има общо четири титли и един сребърен медал за последните пет години. Той е и двукратен олимпийски вицешампион и седемкратен златен медалист от европейски първенства. Причината за бойкота са поредните разкрития за манипулации на допинг проби от страна на Русия.

„Вече мина доста време от първите публикации на УАДА и МОК за „мръсните“ атлети в нашия спорт. Като членове на обществото на скелетона чувстваме, че може да се направи още много, за да бъде всичко според правилата. След новите разкрития на Ричард Макларън, ние казваме: „Стига“. Нашата федерация ще изучи доклада, а ние ще направим каквото можем. С радост бихме участвали на световно първенство, където и да било по света, но няма да бъдем в Сочи, където през 2014 година беше ограбен духът на олимпийското движение“, пише в съобщенията на официалния сайт на латвийския отбор.