Поредното голямо спортно събитие, на което България е домакин, стартира днес - Световната купа по сноуборд. Погледите са насочени към Банско, където страната ни ще бъде представена от звездите Александра Жекова и Радослав Янков, които с успешните си изяви в последните години успяха да се утвърдят в елита на този спорт. Янков дори е носител на Големия кристален глобус, след като записа грандиозен успех миналия сезон.

Сани пък има победи за Световната купа през годините и силно се надяваме двамата да се представят отлично и на роден терен - нещо, за което досега само мечтаеха, че ще се случи. Но ето, че България най-после е сред големите и елитът в сноуборда вече гостува и у нас.

С квалификации в спринткроса днес започват състезанията за Световната купа по сноуборд, на които Банско е домакин до 5 февруари. Участие в квалификацията при жените в дисциплината сноубордкрос, която започна от 13:30 часа, ще вземат 27 състезателки от 12 нации. Александра Жекова ще стартира 16-а поред с номер 32. Първите 24 при дамите се класират за финалите на 4 февруари.

При мъжете в квалификацията в паралелния гигантски слалом днес участват 68 състезатели от 23 нации. Те ще спорят за 48 места, даващи право на участие на финалите на 4 февруари. Българският представител и дебютант в състезания от този ранг Валентин Миладинов ще стартира с номер 112. Той доби право на участие в Банско след като спечели два старта в последната седмица и натрупа нужните точки за Световна купа.

Трасето за двата паралелни гигантски слалома, което се намира в долната част на писта "Томба", също очаква най-добрите мъже и жени в света за квалификациите и финалите в тези дисциплини на 3 и 5 февруари.

Днес участниците ни в паралелните дисциплини - Радослав Янков и Теодора Пенчева, имат единствено тренировъчни спускания, като квалификациите са в петък сутринта.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ГЛЕДАЙТЕ - ТУК!

ОЩЕ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА В БАНСКО