Зрителите на световното първенство по хокей на лед в Дивизия III, което се провежда през тази седмица в София, няма как да не са забелязали група колоритни германци. Шестимата немци са от специален хокеен фенклуб, а неговите членове пътуват по цял свят, за да гледат любимия си спорт. Неговото име е „Icehopper on tour”, което в груб превод означава „Обикалящите ледени скакалци“.

„Имаме над 2500 членове, като повече от 1000 от тях имат специални фланелки, като нашите. Част от нас са за първи път в България, но някои са идвали и друг път да гледат мачове в София. Много ни харесва тук. Градът е много красив“, заявиха шестима немци с нескрита гордост пред БЛИЦ.

Членовете на клуба получават точки за посещението на всеки мач, който гледат. Единственото условие е да са присъствали в залата на две от третините на двубоя. Посещение на хокейна пързалка извън сезона или когато не се провежда мач, не носи точки. По принцип всяко твърдение първоначално се приема на доверие, но от разговорите може да стане ясно дали въпросният човек наистина е присъствал на даден мач. Освен това повечето членове си купуват билети или някакви други сувенири като доказателство.

Ууди, Ела и другите четирима германци, които гледат мачовете в Зимния дворец в София, вече имат такова доказателство, въпреки че входът за мачовете е свободен и няма билети. Заради подкрепа на немските хокейни фенове към отбора на Тайван, те получиха по една значка на азиатския тим. Сувенирите им бяха връчени лично от треньора Раян Конрад Ланг.

Във вторник вечерта „ледените скакалци“ викаха и за Хонконг срещу България, но останаха разочаровани, тъй като българският национален отбор записа убедителна победа с 10:3. Със сигурност обаче е останало удоволствието да гледат любимия си спорт и да се насладят на добро прекарване на българска територия.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ