"Спечелих най-сладкия си бронзов медал", призна Станимир Беломъжев, който стана трети на дългата дистанция на Европейското първенство по ски-ориентиране, което се проведе в австрийския зимен център Обертилях.

След шестото място на средната дистанция и четвъртото при смесените щафети, Тачо се изкачи на почетната стълбичка след чудесно бягане в класическата дълга дистанция с дължина 27 километра и 36 контролни станции. Дори контузия в ръката не го спира да участва. По думите на баща му и негов треньор - Иван Беломъжев, травмата му е причинена от "финландски кифладжия".

"Това бе най-тежкото ми Европейско първенство", каза при гостуването днес в Пресклуб „България” Станимир Беломъжев.

Той допълни, че е тръгнал с много по-големи амбиции за шампионата, но лошата организация от страна на домакините от Австрия и нелеп инцидент с финландски състезател го лишават от спечелването на медал от по-благороден метал. В спринта Беломъжев бе дисквалифициран заради не добре поставена контролна станция, а в средната дистанция е бил лидер до средата на трасето, но сблъсък с финландеца води до скъсване на ръкохватка на едната щека, което не му е позволило да бяга добре. Въпреки всичко Станимир Беломъжев каза, че за него сезонът е много успешен, с най-висока стойност са трите му титли от Световното студентско първенство.

"Много слаба организация от страна на австрийците. Надявам се да бъдат взети мерки", заяви Станимир Беломъжев.

Баща му Иван Беломъжев беше още по-категоричен – той определи организацията на шампионата с една дума – немарливост.

„Голямото самочувствие на австрийците като скиорска нация им изигра лоша шега. Падналият сняг вечерта преди едно от състезанията показа, че не са готови да организират на ниво Европейски шампионат по ски-ориентиране. За разлика от нас, които ставаме и работим по пистите през нощта, те започваха работа в 9 часа сутринта и нищо не правеха както трябва. Правилно анулираха резултатите в спринта при младежите, трябваше да го направят и при мъжете. В средната дистанция при сблъсъка с финландския кифладжия Станимир не само скъса ръкохватката на щеката, но си контузи сериозно ръката и цяла нощ му правехме студени компреси", разказа Беломъжев-старши.

"В смесената щафета той даде най-добър резултат от всички мъже, като изпревари втория с 32 секунди, което е феноменално постижение. След всичко това Станимир бе изтощен, затова бронзовият медал в дългата дистанция е много добро постижение. Разочаровани сме, защото този път бяхме направили отлична организация, имахме масажист, бяхме наели къщичка близо до трасето, но сякаш над нас тегнеше зла прокоба - тези проблеми и неуредици ни лишиха от много по-добро представяне”, добави бащата на най-добрия ни ски-ориентировач, който през февруари извоюва три златни медала на Световното студентско първенство.

Президентът на БФОриентиране проф. Атанас Георгиев заяви категорично, че бронзовият медал на Станимир е с много висока стойност - „За всяко призово място той побеждава по шестима шведи, норвежци, финландци, руснаци. В щафетите има по три отбора от Русия и скандинавските страни. Ще напишем специално писмо до Международната федерация, като ще настояваме  в щафетите всички страни да участват само с по един отбор и се надявам да получим подкрепа.”

Атанас Георгиев много високо оцени и представянето на младите ни състезатели. В Световното при младежите чудесно бягане направи Мартин Пенчев, който зае пето място в дългата дистанция, а в Европейското за девойки до 17 години Андрея Дяксова завърши седма, на две секунди от подиума. В щафетата при девойките до 17 години, Андрея Дяксова, по-малката й сестра Евангелина и Калина Недялкова също се представиха много добре.

Към отличната оценка на Атанас Георгиев за представянето на младите ни състезатели се присъедини и Станимир Беломъжев, който заключи, че е много горд от постиженията на Мартин и Андрея в Световното младежко първенство и Европейското първенство за юноши и девойки и е убеден, че скоро те ще достигнат неговите резултати.




Снимки: LAP.BG