"Неописуемо чувство... Успяxме... БЪЛГАРИТЕ МОЖЕМ!!!", написа Радослав Янков във "Фейсбук" след чутовния успех.

Не е за вярване това, което стори Дивеча. 26-годишният чепеларец се превърна в първият българин, носител на Кристалния глобус като победител в генералното класиране за Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини. Успехът му спокойно може да бъде считан за грандиозен, а и спортният министър Красен Кралев неслучайно го сравни с олимпийската титла на Екатерина Дафовска в биатлона през 1998 година.

България няма традиции в сноуборда, но благодарение на силното представяне на Александра Жекова в последните години (в събота Сани спечели третата си победа в Световната купа по сноуборд крос), а и сега на сензацията Радо Янков, вече "ни броят за живи". Е, още не сме световна сила, но няма и как да претендираме да бъдем, след като фактите са красноречиви. Да, Сани Жекова отдавна се утвърди в елита на сноуборда, но родната действителност така и не се променя. Та България няма дори едно трасе за паралелните дисциплини в сноуборда. Сани и Радо са принудени да обикалят курортите в чужбина, за да провеждат подготовка при нормални условия.

Случващото се е срамно и показва, че героите ни в сноуборда правят от нищо нещо. И не само те. Подобна тревожна картинка се наблюдава при редица наши спортисти, които изпитват огромни затруднения, най-вече от финансово естество. Ярък пример е Станимир Беломъжев, който наскоро спечели три световни титли на студентското първенство по ски-ориентиране в Тула (Русия), а дни по-късно се окичи с бронзов медал на европейското първенство в Австрия. Ще отбележим само един факт за тъжната действителност при Тачо. Всеки път се сблъсква с една и съща трудност - едва събира пари за самолетен билет, за да се яви на състезание. Беломъжев, Жекова и Янков са само част от героите на новото време, които правят чудеса от храброст. Благодарение на изявите им на международната сцена българският химн звучи по върховете на планетата.

Върхът към успеха е страшно стръмен, а и доста хлъзгав, но къде на инат, къде заради безпорния им талант, успяват да катерят нови висини. Успяват, защото БЪЛГАРИТЕ МОЖЕМ! Стига да си повярваме, да бъдем обединени и да гоним дивото, както Радо Янков прави. Респект!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ