Предстоящото 51-во Световно първенство по биатлон стартира в австрийския ски-център Хохфилцен на 8 февруари и ще продължи 11 дни (до 19 февруари). БНТ HD е единствената българска телевизия, която ще излъчи едно от най-атрактивните зимни спортни състезания за сезона. Първенството на планетата събира най-добрите стрелци-скиори и гарантира на публиката зрелищни гонки, напрежение и безкомпромисно противопоставяне до последните метри в дистанциите. Турнирът разиграва 11 комплекта медали.

Основен претендент за призовите места е французинът Мартен Фуркад, но участието в стартовете на руснака Антон Шипулин, германците Зимон Шемп и Арнд Пайфер, норвежците Йоханес Бьо, Емил Хегле Свендсен и Оле-Ейнар Бьорндален обещава напрегната битка за медали при мъжете.

Сред дамите най-сериозни претендентки за злато са лидерката за Световната купа - германката Лаура Далмайер, чешката звезда Габриела Коукалова, французойката Мари Дорен-Абер и финландката Кайса Макарайнен.

Талантът и добрата форма на българските биатлонисти Владимир Илиев и Красимир Анев вече получиха признание на Европейското първенство, където двамата ни водещи състезатели осигуриха на България пълен комплект медали. Сега европейският шампион Илиев и Анев са готови за нови големи постижения в най-значимото събитие за сезона.

"Вчера пристигнахме в Хохфилцен, всичко е нормално. Както винаги сме амбицирани за успехи, ще дадем най-доброто от себе си", коментира Владо Илиев пред БЛИЦ СПОРТ.

Специфика на австрийския биатлонен център Хохфилцен е неговото високопланинско разположение, което усложнява подготовката и аклиматизацията на спортистите.

Изборът за домакинството на Световното първенство по биатлон 2017  бе направен от Международната федерация по биатлон (IBU) още през 2012 г. Финалното гласуване даде незначителен превес (само със 7 гласа) за Хохфилцен пред шведския зимен център Естерсунд, където редовно се провеждат гонките за световната купа. Сред претендентите за домакинство на първенството бяха руският град Тюмен, словашкия курорт Осрбли и словенския Поклюка.

Основно предимство на австрийското домакинство донесе мащабната програма за модернизация на инфраструктурата на общата стойност от 20 милиона евро. Изграден е изцяло нов център, който ще приеме всички национални отбори. Трибуни са поставени освен  в зоните за стрелба, но и по ски-трасето. Така състезанието може да бъде наблюдавано едновременно от 18 500 зрители. БНТ HD ще излъчи на живо всички 11 старта при мъжете и жените. Състезанието ще коментират Петър Иванов и Роберт Лазаров.