Международното летище в Багдад преустанови работа за няколко часа заради пясъчна буря, връхлетяла иракската столица. Този феномен се наблюдава често в последните месеци в полупустинната страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

От средата на април Ирак преживя в рамките на няколко седмици не по-малко от десет пясъчни и прашни бури. Властите представят Ирак като една от петте страни, които са най-уязвими в света от промените в климата и настъпването на пустинята.

Днес сутринта гъст бял облак покри Багдад и неговите околности, като видимостта там не надхвърляше няколкостотин метра. В резултат на бурята летището на иракската столица спря всички полети рано сутрин и възобнови работата си към 10,30 ч. местно време.Спрени полети за няколко часа имаше на летището в Наджаф, един от свещените градове за шиитите, където всяка година се събират милиони поклонници.

Летищата в страната бяха принудени да преустановяват полетите си вече няколко пъти през последните седмици. През месец май пясъчните бури, които връхлетяха Ирак, отнеха живота на един човек,  а хиляди други потърсиха болнична помощ заради дихателни проблеми, припомни АФП.


Ирак, в който започва лятото с температури, приближаващи 50 градуса, в идните две десетилетия ще има по 272 дни на година на прашни бури, а през 2050 г. се очаква тези дни да нараснат на 300 годишно, съобщи служител на министерството на околната среда.  

В началото на юни иракският президент Бархам Салех призова борбата срещу климатичните промени да стане „национален приоритет за Ирак, защото това е екзистенциална заплаха за бъдещите поколения“.