Бедствено положение на територията на всички общини от област Шумен, с изключение на град Шумен, обяви днес областният управител Добромир Добрев. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Първоначално мярката бе въведена за 9 от общините в областта, без Шуменската. По-късно след анализ е преценено, че бедствие трябва да се обяви и там, но пак с едно изключение – на града.

Там, където е обявено бедствено положение, няма да има учебен процес и всички училища ще останат затворени.

Ще учат само учениците от град Шумен.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини на областта поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата.

По първоначална информация, без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево,  Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен, без град Шумен.

Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, като все още екипите на дружеството не могат да оценят състоянието на съоръженията. Екипите на „Електроразпределение Север“ и на ВиК-Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите.

От пресслужбата на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" съобщиха, че 27 ноември, ще бъде неприсъствен ден за студентите, преподавателите и служителите в ШУ, ДИКПО-Варна и Колеж-Добрич.

Разград

Във връзка с тежката зимна ситуация ръководството на Община Разград ще обяви бедствено положение и обявяване на 27 ноември, понеделник, за неучебен ден за учениците в общината – съобщават от пресслужбата на местната управа.

По всичко изглежда, че мачът от 18-ия кръг на efbet Лига между Лудогорец и Славия ще бъде отложен заради усложнената обстановка в града. „Хювефарма Арена“ е изцяло покрит с дебела покривка сняг и няма условия за провеждането на срещата.

Любопитна подробност е, че и първият мач от сезона между Славия и Лудогорец бе отложен, тогава заради ангажимента на българския шампион в европейските клубни турнири.

Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Търговище

30 нaceлeни мecтa в oблacт Tъpгoвищe ca бeз eлeĸтpoзaxpaнвaнe. Зa тoвa cъoбщaвaт oт пpecцeнтъpa нa MBP и пoяcнявaт, чe инфopмaциятa e ĸъм 10.30 чaca. Cигнaли зa липca нa eлeĸтpичecтвo в oбщинcĸaтa aдминиcтpaция в Tъpгoвищe ca пocтъпили oт ceлaтa Чepĸoвнa, Πpoлaз, Mилaдинoвци, Дpaлфa, ĸвapтaл Bъбeл и пpoмишлeнaтa зoнa в гpaдa.

Силистра

Обявено е бедствено положение в община Силистра. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

Снежната покривка сутринта е с височина от 10 до 40 см, а най-висока е в общините Алфатар и Главиница, а най-ниска - в община Силистра.

Затворени са за движение на моторни превозни средства основните пътни артерии на територията на областта. Изградени са пет контролно-пропускателни пункта, които не допускат движение на автомобили извън територията на областта.

И в Балкана е страшно положението

Трявна бедства. Кметът на Община Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община.

Има бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци.

Област Враца

Към момента се разчиства пътят към хижа „Леденика“, където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра

Има сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир. Насочен е екип с верижна бойна машина от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Силистра.

Област Кюстендил

Населени места без ток има в общините - Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп няма. Пътят за Граничния контролно-пропускателен пункт "Гюешево" е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин

Населените места без електрозахранване са общо 11.

Област София

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и е непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване има на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" са затворени пътищата Аксаково –  Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен

Евакуирани са шест човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.

Област Русе

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе – Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Стара Загора

Екипи на РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили. Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да се даде възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към града в светлата част от денонощието.

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергийното дружество.

Затворените пътища са:

- главен път - i-4 посока Варна до с. Железарци - фадрома на Министерството на отбраната е на място.

- път - ii-53 гр. Елена - гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ.

- на път - i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.

Голяма част от подадените сигнали, по които аварийните екипи работят и към момента, са за паднали клони и дървета, препречващи пътищата. 

Община Трявна

Кметът на Община Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община.

„Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж“, заяви по време на кризисния щаб кметът на Община Трявна.

Община Крушари

Бедствено положение обяви община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината.

В заповедта е посочено, че поради изключително тежката зимна обстановка, обилния снеговалеж и достатъчно данни, получени от средствата за масова информация за обявяване на бедствено положение в много области и затваряне за движение на моторните превозни средства на третокласни пътища в област Добрич, кметът обявява бедствено положение. С това забранява движението на автомобили по всички пътища в общината и преустановява работата на детските градини и училищата.

С тази заповед Илхан Мюстеджеб въвежда в действие Общинския план за действие при бедствия и аварии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук