Екстремни метеорологични явления в някои части от България. "По данни от автоматичните станции в района на Бобов дол, поривите на вятъра достигнаха 90-100 км/час", съобщиха любителите метеоролози от "Метео Балканс".

Хора от района потвърдиха, че поривите са много силни. Силен е вятърът и в Перник, съобщават жители. Към момента няма данни за щети.

Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в България. Предупреждението е за силен и на моменти ураганен вятър.

Обявиха жълт код за силен вятър в 11 области за днес, 11 март. Областите, за които е издадено предупреждение, са: Търговище, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София-град, София-област, Враца, Кюстендил, Благоевград, Перник.

Днес облачността ще е предимно значителна, след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд. Вятърът от юг ще се усили, ще е умерен, северно от планините - силен и поривист. Температурите ще се повишат още и максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 10° и 14°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, вечерта ще се усилва.

В планините облачността ще е предимно значителна, след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, над около 2000 m - от сняг. 

Вятърът ще е до бурен, след обяд - временно ураганен от югозапад.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 4°.

За утре пък, 12 март, обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в следните области - Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян.

През следващите дни ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, на повече места и повече по количество в Източна България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук