„Абонатите без ток в страната са малко над 90 000. Това са малки населени места“, каза в студиото на bTV Новините енергийният министър Румен Радев.

„Това е сериозна бройка, разбира се. Над 90% от първоначалните аварии вече са отстранени и аз използвам случая много искрено, просто човешки, да благодаря на всичките тези близо 700 екипа. Това са над 2 000 души, които работеха в тези тежки условия и ще продължават и утре естествено работа. Това не са хора аматьори“, добави той.

Той изрази надежда, че до вторник повечето проблеми ще бъда решени. По думите северните райони на страната са най-силно засегнати.

Министърът заяви, че повреден сензор е причината за повишените радиационни показатели, които отчете ЕК в неделя. „Това е причината, но доколкото знам колегите от румънска страна държат все пак да доизяснят проблема. Това, което е важно да отбележа е, че няма никакви притеснения за радиационния фон в страната. Ние имаме 24 станции, които подават постоянно към АЕЦ „Козлодуй“ и респективно към Агенцията за ядрено регулиране“, посочи Радев.

„Така наречената допълнителна енергийна такса от 20 лв. на мегават газов час не е предвидена вече в приходната част на бюджета“, коментира той във връзка със закана на президента да наложи вето на Закона за бюджета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук