"Обикновеният" или класически циклон на умерените ширини, който вчера се намираше западно от Бискайския залив, днес е над Ламанша и предизвиква бурни, а на места и ураганни ветрове, най-вече по френското атлантическо крайбрежие.

Той е наречен "Волфганг" от европейските метеоролози, а е любопитен и уникален с няколко неща. Едно от тях е, че облачната му система поразително напомня тези на тропическите циклони, наричани регионално още урагани или тайфуни, пише dir.bg.


Снимка от сателита на НАСА Тера от вчерашния ден, 29.07

Не, той не е екстропически циклон, каквито често завършват жизнения си път през есента или началото на зимата над Европа и Северния Атлантик.


Циклонът Волфганг се роди в "леговището" на антипода си Азорския антициклон

Той е класически циклон, със студен фронт, топъл и студени сектори, но облачните му системи не просто напомнят, а буквално копират тези на някои от тропическите му събратя, които, да напомним, имат съвсем друг тип генезис и най-вече ненергийно захранване от "нашите" "умерени" циклони като Волфганг.

Ветровете в системата на Волфганг са силни и бурни, на места в Бретан - и ураганни. 


Предупреждения за силен вятър по френското крайбрежие

Имало е и циклони с по-силни ветрове, много по-обширни такива, но за това време на годината малкият, компактен и фотогеничен Волфганг е с уникални характеристики - рекордно ниско налягане в центъра си, а и доста ниско такова за мястото, където се зароди - съвсем близо до царството на субтропичните антициклони и "вечния" Азорски антициклон.


Анимация показва силата на вятъра в системата на вихъра

Няма как да твърдим, че той е стопроцентова рожба на глобалното затопляне, но то със сигурност има пръст в бързата поредица от неколкократни горещи вълни в Европа, уникалния студ (или хлад) в момента над северната част от Европейска Русия и сега - това доста странно циклонално образувание.

Учени бият тревога: Иде глобална война

В следващите дни Волфганг постепенно ще се запълва и отслабва, движейки се на североизток към Северно море.


Снимки от френското крайбрежие: Волфганг предизвика неколкометрови вълни

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!