Извънредна е ситуацията в Пиринско във връзка с проливните дъждове, които продължават вече 48 часа. Аварийни екипи и специалисти на Напоителни системи са на крак в отстраняване на проблемни участъци, пише struma.com.

Частично бедствено положение е обявено в община Струмяни, където е подкопана дига в река Струма край с. Илинденци, екипи са на място и започват засипване с пясък.

Рано тази сутрин паднали камъни затвориха една от лентите за движение през Кресненското дефиле. Нивото на река Струма е високо.  На места е излязла извън коритото си и е заляла ниви, но няма данни за пострадали хора и къщи. Тежка е ситуацията и с река Места. В района на село Борово има подкопана дига, която също в момента се укрепва.

Огромен камък примесен с кал е паднал на ж. п линията на теснолинейката при Черна места. Нивата на реките непрекъснато се увеличават, съобщи областният управител Бисер Михайлов, цитиран от изданието.

"Разпоредил съм денонощно наблюдение на нивата на реките и язовирите. За язовирите в момента няма напрежение, тъй като при критично увеличаване  на нивото се изпускат периодично. Няма постъпили сигнали за прекъснати пътища", каза губернаторът. 

Високата вълна, следствие на изпускането на язовир „Студена“ и придошлите съставни реки, вдигна нивото на река Струма с още един метър. Има залети къщи в Благоевград, предава кореспондентът на БГНЕС от региона.
 
Трите къщи, които се намират под кръговото кръстовище на Е-79 и АМ „Струма“, са залети. Въпреки изградената от собствениците ограда, водата е проникнала в дворовете.
Залята е отбивката от Е-79 към село Долно Церово. Въпреки изградената миналата година стена от 50 см, водата я е прехвърлила и е минала от двете страни на жп линията София-Кулата.

Къщите бяха залети за първи път при голямото наводнение от 5 декември 2010 г. Тогава хората от там бяха евакуирани с лодките на рафтърите. Собствениците купиха първата надуваема лодка за спасителни операции на Противопожарната служба в Благоевград.
Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г.

Тази нощ имаше две свлачища на Кресненското дефиле, те бяха своевременно почистени, защото бяха само в едната лента.

При голямото наводнение от 2010 г. беше прекъснат пътя Е-79 при гара Яворов за 15 дни  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!