През следващите седем дни времето до обяд ще е по-често с разкъсана облачност и ще бъде сравнително приятно. В следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с възможни валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони от Западна, Южна и Централна България. 

Над Източна вероятността за валежи ще намалява, но температурите като цяло ще се повишават, а към края на седмицата ще са над 30 градуса по Целзий, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Времето във вторник и сряда

След кратката пауза в понеделник, ново разваляне на времето очакваме от вторник. Около обяд от над Северозападна и Западна България ще премине атмосферно смущение. Отначало над планинските райони ще се развива купеста облачност и на много места над района ще превали и прегърми. Ще има условия и за градушки.

До вечерта явленията ще обхванат и Северна Централна България. Температурите ще се повишат. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

В сряда, отново от югозапад ще започне увеличение на облачността и над Югозападна и Южна България ще превали слаб до умерен дъжд. Ще духа слаб до умерен източен вятър. 

Очакваните минимални ще са между 12-14°С. Максималните ще се повишат и ще са ниски за този период на май, с максимални стойности от 18-25°С.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда

Временно стабилизиране на времето очакваме към четвъртък и петък (23-24 май). Тогава атмосферата ще се стабилизира и ще имаме повече слънчеви часове. Вероятността за валежи е малка. Очакваните минимални ще са между 13-14°С.

Максималните ще се повишат и ще са ниски за този период на май, с максимални стойности от 22-25°С.

През уикенда ни очаква затопляне и валежи в следобедните часове и то предимно над Западна България, а над останалата част от страната облачността ще е предимно разкъсана средна и висока. 

Вятърът ще е слаб от изток, температурите бавно ще се повишават и до края на седмицата ще са между 25-28°С.

През следващата седмица навлизаме в по-сух период и по-виски температури. 

"Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения", уточняват от Meteo Balkans.