Един човек е загинал и над 50 души са пострадали след силното земетресение край бреговете на Тайван, информира Ройтерс, позовавайки се на тайванската противопожарна служба.

Най-малко 26 сгради се срутиха, повече от половината в град Хуалиен - град, намиращ се близо до епицентъра на силното земетресение. Освен това се съобщава, че осем души са блокирани в сграда, която частично се е срутила и наклонила след земетресението. 

Според новата информация, първо е регистрирано земетресение с магнитуд 7,5. Около 15 минути по-късно е имало ново земетресение с магнитуд 6,6.

Извънредно: Срутили са се сгради след мощния трус в Тайван! ВИДЕО

По-късно са регистрирани още четири вторични труса с магнитуд до 5,4 на изток от острова, след което се случва седмо земетресение с магнитуд 6,3.

По данни на Централното метеорологично управление на Тайван край източното крайбрежие на острова са регистрирани повече от 20 нови труса с магнитуд от 3,4 до 6,5. Представител на японската метеорологична агенция уточни, че магнитудът на най-мощното земетресение в Тайван е бил 7,7, а не 7,5.

Както отбелязват световните агенции, това земетресение е най-силното за последните 25 години - на 21 септември 1999 г. на острова е регистрирано земетресение с магнитуд 7,3.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук