Най-малко 26 сгради се срутиха, повече от половината в град Хуалиен - град, намиращ се близо до епицентъра на силното земетресение, което разтърси крайбрежието на Тайван, съобщава АФП.

Според източник от пожарната служба в града над 50 души са затрупани под отломките.

Пететажна сграда в слабонаселения Хуалиен бе силно повредена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса.

В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари сгради и от някои по-нови офис комплекси. Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища. Много малки деца носеха мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Припомняме, че мощно земетресение разтърси района на Тайпе. Според тайванската метеорологична служба магнитудът на земетресението е 7,2 по скалата на Рихтер.

Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Националното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните. 

Тайванските власти съобщиха, че опасността от цунами до голяма степен е преминала.

Въпреки че земетресението стана в разгара на сутрешния час пик, паниката на острова, който редовно е разтърсван от трусове, беше малка. На училищата и държавните учреждения беше дадена възможност да отменят работата и занятията. 

Все още няма данни за жертви в Хуалиен, където през 2018 г. смъртоносен трус срути исторически хотел и други сгради. Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 г. с магнитуд 7,7, като причини 2400 смъртни случая, рани около 100 000 души и разруши хиляди сгради. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук