На територията на САЩ има няколко региона, в които редовно се регистрират земетресения с различна сила. Епицентърът на близо 90% от тях е в Калифорния и Невада.  Останалите са в Аляска.

Има региони, които са разположени на юг от Средния Запад, където няма нито един вулкан. Преди много столетия обаче точно там е имало цяла серия от земни трусове, които са станали причина за непоправима катастрофа. И до ден днешен учените не могат да обяснят защо това се е случило и го наричат геоложка аномалия. Тогава само за няколко секунди в земята са се появили огромни пукнатини. В тях са пропаднали много хора. В щата Тенеси на мястото на една от пукнатините се е образувало дълбоко езеро, което съществува и до днес.

Има и информация, че по времето на всяко от земетресенията хората са чували странен звук, наподобяваш взрив или гръм. В небето се появили ужасни облаци, после паднала гъста мъгла с неприятна миризма, която много приличала на смог.  

Учените предполагат, че земетресението е станало заради слабото място в тектоничната плоча под река Мисисипи, което е покрито с множество малки пукнатини. Експертите добавят, че тези региони са сеизмологично опасни и до днес. По всяко време, "слабата зона" може да не издържи и да предизвика серия от силни земетресения.

Превод: БЛИЦ