Наскоро експерти от вулканичната обсерватория в националния парк „Йелоустоун“ публикуваха отчета си, в който отбелязват, че за изминалия месец активността на вулкана остава на същото ниво, докато гейзерите са започнали да се проявяват по-често. Това говори само за едно – подземните източници се нагряват много бързо.

През 2018 година се активизира гейзерът Ear Spring, „спал” в продължение на 60 години. Пара е започнал да изпуска и Steamboat, който от март миналата година редовно да напомня за себе си.

Заради промяната в топлинните характеристики на калдерите работниците от парка бяха принудени да затворят за посетители някои райони на „Йелоустоун”. А в бъдеще, най-вероятно, трябва да сме подготвени за хидротермален взрив.

За подобен сценарий започна да се говори още преди две години. През 2017 г. Майкъл Поланд от американската Геологическа служба предупреди, че вероятността от експлозия нараства с всяка година. Повишението на температурата в крайна сметка ще доведе до разрушаване на водния резервоар. 
 
Учените все по-често говорят и за изригване на Йелоустоун. Ако това се случи, на половината континенти климатът ще се промени. Подобно нещо вече се е случвало преди 640 000 години. До поредното такова събитие е останало съвсем кратко време.

Обикновено вулканично изригване има на всеки 70 000 години, докато гейзерите изпускат пара веднъж на 200-700 години. Гейзерите могат да образуват кратери с диаметър до 2 километра, но не представляват огромна заплаха за живите същества.

Превод: БЛИЦ