На седмия ден от страшното бедствие в карловските села първият човек, който екипът на БЛИЦ засича, е кметът на Богдан Христо Иванов. Управникът на едно от най-пострадалите села не спира да крачи нервно, безспирно да говори по телефона, да напътства доброволци, да казва коя машина къде да отиде, на кого да се помогне, защото е най-зле. 

Имаме 120 тежко пострадали къщи и още около 40 по-леко засегнати, 6 са напълно ликвидирани и още толкова частично са разрушени. Във въпросните 12 къщи не може да се живее, напълно необитаеми са, стопаните са настанени в роднини и приятели, докато решим какво да правим, разказва кметът, но замълчава и за своя собствен дом, който също е разрушен. 

Има нов телефон, с копчета, не е модерен, купил го е сега, защото неговият, с всички контакти, е отнесен от водата. Скрива и това, че в нощта на потопа сам е извадил и спасил над 8 души. 

"Добре, че това стана в светлата част на денонощието, ако беше през нощта, трагедията щеше да е още по-голяма, щеше да има човешки жертви", с разтреперен глас казва Иванов. 

"В момента в село Богдан имаме нужда от средни комбинирани машини и бобкати, които са проходими в тесни пространства, за да могат да извозват огромното количество нанос и пясък, които са запълнили дворовете и проходимостта е много трудна. 

Благодарим на всички доброволци, община Карлово и държавата за всички помощи, които ни изпращат-вода, медикаменти, хранителни продукти. Наистина положението е много тежко", каза с въздишка кметът. 

На фона на цялото нещастие на хората има сигнали, че и в Богдан, и в Каравелово нощем върлуват мародери обикалят външни хора, не местни", каза още кметът. За това от утре в наводнените села влиза жандармерия, която ще пази редом с полицаите. 

"Камиони минават всеки ден натоварени с дърва, нека органите, които отговарят за това да кажат регламентирано ли се е сякла гората или не. Въпреки тежката ситуация, в която се намираме, имам надежда, защото видях, че в тази държава все още има много хора, по-точно човеци, които се притекоха на помощ от цяла България", коментира Богдан Иванов. 

"Днес в горите на Средна гора са журналисти, кметовете на общината и на село Каравелово, министърът на земеделието. Комисията има за цел да установи имало ли е нерегламентирана сеч, в какви размери е и дали това е причината за бедствието. 

В трите най-пострадали села Каравелово, Богдан и Слатина изчистихме основните пътни артерии, които са необходими за достъп до къщите, тъй като дворовете са наводнени, пълни са с наноси, има дървен материал в тях, битова техника. За да стигнем до тях, трябваше да разчистим улиците, които почти не съществуват. Ще искаме пари от Бедствия и аварии за възстановяването на инфраструктурата", каза заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков, когото срещаме в село Каравелово. 

Относно опасенията на местните, че дървата, довлечени от пороя, няма да останат за тях, Цветков припомни, че и ресорният министър и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов са обещали всеки кубик да даде безвъзмездно на хората.

В Каравелово, в къщата на Андрей Цанков картината е като от филм на ужасите. Дошли са доброволци от да разчистват първия етаж. Днес доброволците са от доброволното формирование от община Сандански, "Страшна е картината тук, ще останем докато можем, разказват младите мъже. Сред тях е републиканският шампион по борба Николай Миталов, съпричастен с мъката на хората. Мъжете отправиха апел да има по-масова помощ от хора от цялата страна, защото бедстващите имат крещяща нужда от помощ.

В дома на семейство Никола и Стефани Бонови гледката е още по-апокалиптична. Техните баба и дядо по време на пороя заедно със съседката си лекарка почти две денонощия изкараха на тавана на къщата, защото спасителните екипи не можеха да стигнат до тях. Улицата им все още е задръстена от тонове боклуци, а огромни дънери са в двора им. Всичко е разрушено. Сега старците са при сестрата на Никола. Цял живот са градили къщата. Стефани и Никола не смеят да ги върна в дома им, защото смятат, че сърцата им няма да издържат на гледката. 
`
Днес в дома им доброволци от Пловдив и Бургас помагаха да се разчисти дворът и първия наводнен етаж. С въздишка Никола казва, че ще минат години, докато съграденото от дядо му, баба му и баща му се възстанови. А бащата просто гледаше от страни и мълчеше. Мълчеше и пушеше. И нямаше надежда в очите му...

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук