Баровци със скъпи коли се бият за вмирисана риба след потопа в Карловско
Тузарите идват от всички краища на страната, но не за да хванат лопатите и да помагат на нуждаещите се хора
Тузари със скъпи коли от всички краища на страната прииждат към наводнените села в Карловско, но не за да хванат лопатите и да помагат на нуждаещите се хора, а за да пълнят чували с умряла риба. Стигнало се дори до масови безредици на брега.
Богаташите се биели с конкуренти от алчност. Искали да вземат колкото си може повече пъстърва. Това разкри водещият на „Пълен абсурд“ по NOVA Румен Бахов.
„Пъстървата е била отглеждана в рибарник, който е бил пометен от придошлата река Стряма. Сега стотици бракониери пълнят кофи, чували и багажници на коли с огромни количества риба“, уточни водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова.
Някои от хората, които са се сдобили безплатно с пъстървата, твърдят, че ще пълнят фризерите си, добави тя.
„Приливната вълна повлече десетки тонове риба по течението, а задните за плячката стават все повече. Много е вероятно тези пъстърви да са и замърсени и да причинят хранителни отравяния, предупреждават собствениците на рибарника“, каза пък колегата й Виктор Николаев.
„Странни хора прииждат с джипове и бусове. Вероятно част от откраднатите кофи и лопати в едно карловско село са послужили на тези, които събират риба от реката“, добави Бахов.
„Няколко мъже са се опитали да разбият преграда на рибарника, за да бъдат изпуснати още тонове риба. Стигнало се и до конфликти между бракониери“, разказва Мира Иванова.
Румен Бахов пък разказа как върви риболовът в мътни води. Според него пъстървата е развалена и не става за ядене.
„Тази риба, която е събират в чувалите, след един час става негодна за употреба. Рибата, която се изкарва от стопанството най-много до 60 минути трябва да бъде преработена и съхранена на определена температура“, обясни техноложката на рибното стопанство, което бе пометено от приливната вълна.
„Направи ни впечатление, че това не бяха бедни хора, не са роми. Те са интелигентни. Колите им бяха луксозни. Бяха от цяла България“, добавя тя.
Ако тази риба не се почисти до 1 час, става токсична, подчерта технологът.
Призовавам ви – изхвърлете рибата от фризерите и не давайте на близките си от нея, добави тя.
„Тази риба, която е негодна за консумация, е с побелели очи. Тя е по-сива, мека и си личи, че не е годна“, обясни експертът.
„Ромската махала на Баня е само на няколко километра оттук, но няма нито един човек оттам, а хора със скъпи автомобили идват да събират дори и умряла риба“, каза пък неин колега.
"Те са като лешояди. Посъветвахме ги да си тръгнат. Уж си заминаха, но се връщат пак и това продължава два дена", добавя той.
Не мога да си представя, че след такова бедствие, има хора, които атакуват законно рибно стопанство с цел да разбият преграда, за да излезе още риба, сподели пък Бахов.
Последвайте ни
16 Коментара: