Земетресението е с магнитуд 4.8, епицентърът е около летище Крумово. Това каза пред БНТ проф. дмн Николай Милошев, директор на института по геофизика, геодезия и география към БАН.

В този район са Летище Пловдив, което обслужва Южен-Централен регион на България и население над 2 милиона души на разстояние от 1.5 часа по шосе. Летището се намира на 12 км югоизточно от град Пловдив. 

Освен това тук са военно формирование 32040 – авиобаза Крумово и 44-ти вертолетен авиационен полк

"Целият пловдивски район е усетил силно земетресението. Това е сеизмично активен район. Земетресение с такава сила за съжаление и по-силно, е възможно да се очаква, но да се надяваме, че това беше най-голямото", каза още Милошев. Той отрече трусът да има общо с вчерашното земетресение в Румъния.

До момента са регистрирани три слаби вторични труса, като единият от тях с магнитуд 3.4.

Проф. Млошев препоръча на хората при земетресение да се опитат да не губят присъствие на духа, защото притеснението и паниката не е добър съветник. Ако може в следващия час-два да, са извън домовете си.

"Към този час няма данни за щети след земетресението, което беше регистрирано близо до Пловдив", съобщиха от МВР. 

Има паднали комини в село Крумово, съобщи кметицата Румана Самоковарева. По непотвърдена информация трусът е наложил и евакуацията на хуманитарната гимназия в Пловдив.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук