Две жертви – в София и Варнабедствено положение в част от страната, десетки спасени хора и автомобили от снежен капан, много щети и разрушения – това е равносметката след почти 24-часови буреносните ветрове, дъждове и снежни навявания.

Към момента най-тежка е обстановката във Варна, Шумен, Бургас и Добрич, става ясно от обобщена информация на МВР.

Всички екипи на полицията и регионалните дирекции на пожарната работят активно на терен, регулират движението и оказват помощ. Ситуацията е динамична и се променя постоянно.

“Към настоящия момент сме реагирали на повече от 300 произшествия, повечето от които свързани с метеорологичната обстановка. Над 200 сигнала са подадени във Варна и 40 в Бургас основно за паднали дървета и клони", съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението на извънреден брифинг.

От МВР съобщиха, че 25 души бедстват блокирани в хотел, намиращ се в община Аксаково. По-рано в неделния ден в общината също бе обявено
бедствено положение заради изключително усложнената е метеорологична обстановка, бурният вятър, снеговалежът и снегонавяванията, ниските температури и обледяванията на територията на общината, които са причинили прекъсване на транспортния достъп до населените места. В някои села няма ток.

Около 11 населени места са без ток в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково. Към момента 17 екипи на спасителите обработват 35 сигнала за паднали дървета и клони.

В Област Варна вятърът е утихнал. В Област Шумен пък са регистрирани 28 произшествия – паднали дървета, заснежени, затворени пътища и коли, които не могат да се придвижат. Евакуирани са 49 души.

В общините Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан е обявено бедствено положение. Отворени са главните пътища Шумен – Силистра и Шумен – Русе, заяви още шефът на пожарната. Остава затворен пътя между град Нови пазар и село Мировци, но се разчиства.

Нормализира се ситуацията в Област Добрич, уточни Джартов и посочи, че движението по пътищата там е затруднено заради автомобили, които са заседнали в преспите.
 
Синоптиците предупредиха: Оранжев код за опасно време в Източна България

Оранжев код за опасно силен вятър бе обявен за Източна България от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.

Жълт код е в сила за Русе, част от Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Заради лошите атмосферни условия от Българския Червен кръст (БЧК) препоръчват да не се качва в планината. От Планинската спасителна служба коментираха, че силният северен вятър допринася за понижаването на температурите, които на места падат до минус 10 градуса.


Какво се случи през последните 24 часа

♦ Варна

43-годишна жена от Каспичан, която работи във Варна, загина, след като беше затисната от паднали клони от дървета от ураганния вятър в града.

Кметът призова всички жители и гости на града да останат на закрито, по възможност в домовете си, да излизат само при крайна необходимост, да приберат всички опасни предмети от балконите и дворовете си и да следят постоянно какво се случва, тъй като ситуацията е динамична и остава изключително тежка - поривите на вятъра са много силни, а вълнението на морето е около 6 бала, има 4-метрови вълни.

Достъпът до вълноломабуните и пристанище Карантината“ във Варна ще бъде ограничен за 48 часа. Кметът на Варна поиска от МОН учениците да минат на онлайн обучение.

Заради тежката метеорологична обстановка, на територията на цялата община Бяла има прекъсвания на електрозахранването, съобщава във Фейсбук кметът Пеньо Ненов. Аварийните екипи са на линия на терен, но повредите са много и те не се ангажират с време, в което могат да бъдат отстранени.

На цялата територия на община Белослав има проблеми с електрозахранването, поради аварийно изключване на основния захранващ трафопост, съобщава с пост на страницата си във фейсбук кметът Деян Иванов. Ураганният вятър затруднява силно действията на аварийните екипи (от снощи насам, особено в тъмната част на денонощието), пише още кметът. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички райони на общината, но се работи усилено по отстраняване на аварията.

Затворен е пътят Варна – Добрич, в района на "Аксаковска панорама" има закъсали автомобили. Движението се отбива по обходни маршрути. Пътят Аксаково - Кичево - Осеново също е затворен. Има закъсали автомобили и автобус от натрупан сняг. Насочена е тежка техника за изтеглянето им и освобождаване на движението. Около 80 души от закъсали автомобили са настанени в Община Аксаково, предоставена им е храна, съобщиха от областната управа във Варна. Петнадесет са настанени и в хоспис в с. Кичево.


Получен е сигнал за бедстващи мъж и жена с лек автомобил между Крумово и с. Дебрене, като по данни на мъжа има преспи и горивото на автомобила свършва. Предприети са действия за извеждането им, съобщават от ГДПБЗН. Движението по пътя Варна - Добрич е спряно за движение в двете посоки, заради снегопочистване.

Поради снегонавяване и намалена видимост от силния вятър са затворени пътищата Търница - Бдинци, Ветрино - Векилски, Добротич - Вълчи Дол, Добрич - Суворово, Аксаковска панорама - Ветрино. Временно се ограничава движението по пътя Шумен – Зайчино – Ореше - Неофит Рилски. Затворен е пътят Кичево – Албена, поради снегонавяване и силен вятър, има закъсали автомобили.

Община Девня обяви частично бедствено положение, съобщиха от Областната администрация във Варна, като се позовават на информация, постъпила при оперативния дежурен. Понеделник ще е неучебен ден за учениците от общината. 

Причината за решението на местната власт са множеството паднали електропреносни стълбовеселища останали без ток, десетки паднали дървета и клони, които препятстват движението по пътищата в региона.

По-рано кметът Свилен Шитов съобщи във Фейсбук, че дъждът и ураганният вятър в събота вечерта, които връхлетяха Варненска област, са нанесли множество щети и почти цялата община е без ток. 

♦ Бургас

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свика спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка. "Утре сутринта ще поискам да бъде прекратен договорът на фирма "БГ Нова", която въпреки опитите вчера вечерта да бъде активирана да изкара почистващите машини, е отказала. Поради отказа, имаме проблем с прохода Бургас-Обзор, който е затворен заради снегонавявания. Наложи се Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да пренасочва машини към Обзор от автомагистрала "Тракия", каза на брифинг пред журналисти Янев.

Заради силният вятър и високите морски вълни, цялата северна пясъчна ивица в Бургас е под вода, каза концесионерът ѝ Симеон Цветков. Снощните вълни са били толкова силни, че са изпотрошили и потопили под вода душове, шезлонги, пейки и барбарони на заведения, които работят целогодишно, заяви той.

Не се препоръчва движението по републиканската пътна отсечка Бургас – Малко Търново, съобщиха от областната администрация в Бургас. В района на странджанската община има снегонавявания и паднали дървета. Някои от общинските пътища там остават непроходими заради паднали дървета и дебела снежна покривка. При граничния контролно-пропускателен пункт “Малко Търново“ има закъсали автомобили. Отсечката до пункта е проходима единствено за специализирана техника.

За снегопочистване е ограничено движението по път I-9 Обзор - Слънчев бряг през Приморски проход и по път III-906 Дюлино - Гюльовца през Дюлински проход. Ограничен е тежкотоварният трафик над 12 тона през „Троянски" проход, съобщиха от АПИ.

Вятърът в община Царево продължава да е силен. Има много паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, съобщиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната служба вече са на място и разчистват блокираните пътища.

Силната буря нанесе щети по храм в Свети Влас. Ураганният вятър е счупил кръста на купола на православната църква "Свети Власий", посочи кметът на града Иван Николов. Близо двуметровият железен кръст е прекършен в основата си, добави Николов. Куполът на храма е висок 16 метра.

Силният вятър събори дървета и рекламни табели, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление.

♦ Шумен

След проведено заседание на Областния щаб в Шумен, със заповед на Областния управител от 9:30 часа, е обявено бедствено положение в Хитрино , Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. Обстановката в тези места е усложнена. Възникнали са много аварии на електропреносната мрежа и в някои от общините няма ток.

Спасителните действията на екипите в Шумен по евакуация на закъсали автомобили продължават. В оперативната дежурна часа са приети нови сигнали за закъсали четири автомобила край новопазарското село Мировци. Пътят е с навявания, създадена е организация за почистването му, за да могат спасителните екипи да стигнат до нуждаещите се от евакуация хора и да им помогнат.

Единият от закъсалите спасителни екипи между село Хърсово и Никола Козлево вече е извън капана на снежните преспи. Екипът е успял да достигне и до бус, в който са пътували хора и са закъсали в снежните преспи. Всички са евакуирани и откарани с помощта на тежка техника в кметството на село Хърсово, където им е осигурена топлина и храна. Към момента няма данни за други закъсали в района автомобили.

Комуникацията е изключително трудна поради липса на обхват на някои от мобилните оператори. Поради дублиращите се сигнали оперативните дежурни прозвъняват всички, които са подали информация, че бедстват. Към момента няма такива, които не са евакуирани. Все още остават блокирани два екипа на пожарната в Шумен.

Към момента са затворени пътят Варна - Русе (след пътен възел Белокопитово). Наличен е обходен маршрут през Търговище; пътят Силистра - Ямбол след кръстовище 7-ми километър, в посока Силистра (няма обходен маршрут).

Затворен е и пътят София - Варна, след кръстовище Зайчино ореше. Няма обходен маршрут. Към момента няма данни за пострадали хора.

♦ Добрич

Екипи на всички дружества и институции работят по нормализиране на обстановката на територията на област Добрич, съобщиха от Областна администрация. В момента е нарушено водоподаването на територията на областта, тъй като помпените станции са без електрозахранване. Екипи на енергодоставчика и водния оператор работят по отстраняване на проблемите.

По информация от Областно пътно управление затворени за движение са пътищата Варна-Добрич-Генерал Тошево; Добрич-Балчик. Работи се по отстраняване на паднали дървета, заради които са временно затворени направленията. Проходим е пътят в посока Албена, посочват още от Областна администрация. В посока Силистра е ограничено движението за тежкотоварни автомобили.

„Апелираме да не се предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни. При тръгване на път автомобилът да е подготвен за зимни условия и да се следи информацията за актуалната пътна обстановка на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура”, допълниха от администрацията.

През изминалото денонощие дежурните екипи са реагирали на над 118 сигнала, подадени от различни части на територията на цялата област за отстраняване на паднали дървета и клони и евакуиране на хора. Вятърът продължава да е силен от север, като сутринта скоростта му бе 12 м/сек. През изминалото денонощие количеството паднали валежи, по данни на метеостанцията в Добрич, е 39,8 л/кв.м. Дебелината на снежната покривка - 8-10 см.

♦ Пазарджик

Във връзка със силния поривист вятър в Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик, както и в Районните управления на полицията има получени 15 сигнала, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Повечето от тях са за паднали дървета и клони, няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети. Най-много сигнали има в град Пазарджик, но има такива и в съседните населени места. Сред най-сериозните сигнали е този за паднала лампа от уличното осветление на надлеза, който се намира в село Звъничево и преминава над железопътната линия. На място е изпратен екип на пожарната и Районното управление в Пазарджик, които да обезопасят участъка до пристигането на авариен екип на електроразпределителното дружество, което да обезопаси оголени електрически кабели. Възникнал е и пожар в плевня в град Белово.

♦ Пловдив

На общо 59 сигнала са реагирали звената на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Пловдив през изминалото денонощие, съобщиха от дирекцията. В следствие на силния вятър са извършени 53 аварийно-спасителни и помощни операции, при които няма пострадали граждани или имущество. Ликвидирани са и шест пожара, като само в два от тях има причинени преки материални щети. Сред подадените сигнали са такива за висяща жилищна изолация, паднали дървета и клони върху автомобили и на пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели.

Силна буря със скорост над 100 км. в час се разрази снощи в Сопот, съобщи кметът на общината Станислав Стоенчев, цитиран на страницата на Общината във фейсбук. Ураганният вятър предизвика множество паднали дървета. До момента са установени над осем, но се подават сигнали за още. Пострадал е покривът на Средно училище „Иван Вазов“. В Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ има счупени прозорци и дограма, но щетите не са големи, уточниха от училището. Има прекъснати жици на електроразпределителната мрежа. От рано тази сутрин кметът на общината и служители на отделите „Озеленяване“ и „Чистота“ са на терен и отстраняват пораженията от бурята.

♦ Разград

Екипи на различни институции работят по отстраняването на паднали клони и дървета по пътищата на област Разград вследствие на силния вятър, дъжд и сняг, съобщиха от областната администрация. Заради паднали клони върху електропреносната мрежа е прекъснато електрозахранването в селата Липник, Ясеновец, Стражец и Островче. Без ток са все още и заветските села Прелез и Веселец. Електрозахранване няма и в част от общинския център Самуил и в селата Желязковец и Богомилци. Без ток са и лознишките села Синя вода, Бели Лом, Веселина и Гороцвет. ЕРП-Север още снощи са започнали отстраняването на повредите, но поради лошото време през нощта и снега са продължили сутринта. Уверението от тях е, че до обяд ще отстранят повредите, посочват от областната управа.

Получен е сигнал за паднало дърво на пътя Завет - Исперих от републиканската пътна мрежа, което е отстранено. Вследствие на дъжда има много надвиснали клони по републиканска и общинска пътна мрежа. В централната част на Разград също има паднали дървета. На тел. 112 са получени сигнали и за паднали клони, но те не застрашават живота и здравето на хората. Получена е информация, че от разклона на Лозница за Шумен пътят е затворен временно за движение, поради паднало дърво и се ползват други два обходни маршрути. Няма информация за преливане на язовири и речни корита. Реките и язовирите са с нормален отток, заявиха от областната администрация.

От там допълват, че в Областна администрация на всеки час се получава информация от общините и не е нужно свикване на Областен щаб за защита при бедствия. Областният управител следи обстановката и изразява готовност да се реагира своевременно, ако тя се влоши. Засега вятърът е утихнал, валежите също и обстановката постепенно се нормализира.

♦ Силистра

Заради силния вятър и снеговалежа от снощи е прекъснато електрозахранването в населени места от общините Дулово и Алфатар, съобщиха за БТА от двете общини. Затруднено е движението на моторни превозни средства между селата. През нощта е имало закъсали автомобили, но не са останали бедстващи хора. Спасени са шофьорът на автомобил за хемодиализа, останал между дуловските села Правда и Руйно, както и микробус с работници в района на село Колобър. Обстановка в община Силистра е по-спокойна. През нощта са получени сигнали за паднали дървета, но те са предадени на дежурните екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Към 9:00ч. тази сутрин електроподаването е възстановено и движението по пътищата е нормално при зимни условия, съобщиха от администрацията.

♦ София

Мъж загина в събота вечерта в София. Инцидентът на столичния бул. „Илиянци“. Според първоначалната информация от силния вятър дърво е паднало върху движещ се по пътното платното лек автомобил, в което пътували мъж и жена. На място е починал 65-годишният мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Тя е откарана в болница за оказване на медицинска помощ.

Пет сигнала за паднали и счупени клони са получени в дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община от 8:00 часа днес до този момент. Това съобщи за БТА дежурният в дирекцията. Всички сигнали са обработени. През вчерашния ден са постъпили 46 сигнала, свързани с произшествия в резултат на силния вятър. Няма информация за закъсали превозни средства по пътищата на територията на Природен парк „Витоша“. Създадена е организация за почистване и опесъчаване на пътищата там.

От бюлетина на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ става ясно още, че контролирано се изпускат няколко язовира на територията на Столичната община. Нивото на водата в микроязовир „Мърчаево“ е 0,60 м над преливния ръб, заради което се изпуска контролирано и се наблюдава. Язовирите „Филиповци“, „Суходол“, Иваняне“ и „Панчарево“ също се изпускат контролирано. Свободният обем в язовир „Искър“ е 21,6 %. Свободни обеми имат язовирите „Бистрица“, „Пасарел“, „Панчарево“, „Огняново“. Реките на територията на Столичната община текат в коритата си, без опасност от разливи. Нивото на река Искър при водосбора в района на гр. Нови Искър, е 51 см., което е повишение с 25 см., съобщават още в бюлетина си дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

♦ Стара Загора

Спокойна е пътната обстановка на проходите "Шипка" и "Хаинбоаз", както и на автомагистрала (АМ) "Тракия" в Старозагорско. Това съобщиха от Областното пътно управление. На прохода “Шипка” в момента не вали сняг, пътните настилки са почистени, на върха има снегонавяване. Пътят е частично заснежен и обработен, проходим е. Видимостта на места е намалена до 70 метра поради мъгла, движението е без ограничение, температурата е минус два градуса. На Прохода на Републиката времето е облачно, не вали сняг, пътната настилка е частично мокра, почти изчистена, видимостта е добра. Движението е без ограничение. На автомагистрала “Тракия” е облачно, настилките са сухи, видимостта е добра, движението е без ограничение, температурата е седем градуса. В Областно пътно управление – Стара Загора няма информация за аварирали автомобили.

Във връзка със силния вятър от вчерашния ден до момента в Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) в Стара Загора са получени множество сигнали за счупени клони и паднали неукрепени ламарини от покриви на сгради. Това съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към дирекцията. Няма пострадали при настъпилите инциденти.

♦ Хасково

На 24 сигнала, повечето от които свързани със силния вятър, е реагирала пожарната в област Хасково през последното денонощие, съобщиха за БТА от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Отчетени са предимно паднали дървета и клони от тях, опасни ламарини, както и съборени временни огради. В социалните мрежи има снимки на откъснати и висящи кабели. В областния център могат да се видят още счупени стъкла и разкъсани винили на билбордове. Собственици сигнализираха за частични прекъсвания на тока снощи във вилна зона "Кенана" на Хасково. Няма обаче материални щети, обобщиха от пожарната.

Отменени полети и влакове

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха от пресцентъра на аеропорта.

Отменени са някои влакове тази сутрин заради паднали клони върху железния път, показва справка на БТА на сайта на Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият влак от Каспичан за Русе се отменя заради провиснали и паднали клони върху жп линията. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление. Пътническият влак от Русе (Разпределителна) до Горна Оряховица също няма да се движи поради провиснали и паднали клони върху железния път. Крайградски пътнически влак от Самуил до Каспичан също е бил отменен тази сутрин.

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, временно преустанови работа, заради лошите метеорологични условия.

Какво време ни очаква в следващите часове

През нощта облачността над цялата страна ще намалее до предимно ясно, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа умерен, в Източна България все още временно силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат от минус 1° до 4°, в София - около 0°.

В понеделник (20 ноември) ще е предимно слънчево. От запад-северозапад облачността временно ще се увеличи и на отделни места в планинските райони на Западна България ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Почти тихо ще е в Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°, малко по-ниски в Североизточна България; в София - около 11°.

По Черноморието ще е предимно слънчево и все още ветровито. Ще продължи да духа умерен север-северозападен вятър, който до края на деня ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 10° и 12°. Температурата на морската вода е 10°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е променлива и на места в западните масиви ще превали слаб сняг. Ще духа бурен северозападен вятър, който постепенно ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра - около минус 1°.

През нощта срещу вторник вятърът чувствително ще отслабне, а сутринта ще започне да сменя посоката си - от юг-югозапад; ще бъде слаб до умерен, в Източна България - предимно умерен. Облачността над Западна и Централна България ще е значителна, над Югоизточна - разкъсана.

След обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд. В сряда вятърът отново ще смени посоката си, в Източна България ще е североизточен, в Западна - от север-северозапад. Ще нахлува сравнително по-студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи на много места в страната, повишава се вероятността в отделни райони да са значителни по количество. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук