Кална маса и камъни от срутване и наноси, повлечени от придошлата от поройните дъждове река, са срутили днес около 15.30 часа ловна хижа по пътя между златоградското село Долен и махала Станковска, съобщава "Марица".

Под руините й са затиснати двама мъже, съобщи зам. - областният управител Андриян Петров. Единият от тях, който е пострадал по-малко, е подал сигнал на тел. 112.


От тежки травми от срутването на двете стени на хижата е починал другия, 62-годишен мъж. Името му е Красимир Буюклиев. Към мястото пътува областният управител на Смолян Недялко Славов.

Поройните дъждове в цялата Смолянска област продължават от сутринта и нивото на бучащите реки все повече се покачва.

В смолянското село Смилян е направен още сутринта бент с чували с пясък и камъни покрай къща, за да не премине реката и да наводни домът им, в който живеят 8 души, съобщи още Петров.

По данни на областния управител на Смолян Недялко Славов има множество паднали камъни по пътищата, но се отстраняват своевременно. Той призова обаче шофьоритеда карат внимателно.

"Повишени са значително речните нива, но в язовирите има достатъчно свободен обем. Краткосрочни прекъсвания на електрозахранването е имало в няколко населени места, в момента по-продължително прекъсване има в село Аламовци и язовир Златоград.

Повишени са водите на реките Арда, Върбица, Черна, Бяла, Триградска. Областният и общинските щабове са в готовност, осигурено е постоянно дежурство", посочва Славов.