Оправдаха се прогнозите,  издадени от синоптиците на MeteoBalkans - наводнения сполетяха Албания, Косово и Сърбия. 

Предупреждения за опасно време и риск от наводнения бяха издадени от MeteoBalkans още в събота.

Проливните дъждове предизвикаха наводнения в Албания, Косово и Сърбия, пишат местни медии. Двама души в Албания са в неизвестност, след като автомобилът им е бил завлечен от придошлите води на поток в община Малъсия в Северна Албания. 

В колата е имало трима души - баща, син и дъщеря, но момичето е успяло да се спаси. В ход е издирвателна операция. В област Шкодра, също в Северна Албания, има прекъсвания на електричеството и щети на пътната настилка. В някои малки населени места, застрашени от наводняване, е в ход евакуация.

За наводнения на много места се съобщава и в Косово.

Сръбският президент Александър Вучич разпореди въоръжените сили да окажат съдействие в борбата с наводненията и да помогнат на жителите на Нови пазар и Тутин в Югозападна Сърбия. В Тутин река е излязла от коритото си и е заляла жилищни и промишлени сгради и улици.

Индексът за възможни наводнения също беше завишен. 

Алгоритъмът на регионалния ни модел показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висок.

Причината за лошото време беше очакваната серия на средиземноморски циклони, преминаващи през полуострова. На много места паднаха валежи от над 100 л/кв.м.

След проливните дъждове реките преляха в района на градовете Рашка, Нови Пазар, Тутин, Приеполе, в Косово и в северната част на Черна гора, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Основните и средните училища на територията на град Нови пазар днес няма да работят. В Тутин се е удавило двегодишно дете, което паднало в реката. Река Лим преля на три места в Приеполе, а нивото на Ибър в Кралево се покачва. Армията и членове на сектора за извънредни ситуации поставят пясъчни укрепления на брега на река Ибър в центъра на Рашка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук