Ураганният вятър направи куп поразии в столицата в сряда.

Той буквално вдигна във въздуха и преобърна като перце фургон пред „Пирогов”, съобщи NOVA.

Фургонът е паднал върху паркиран в близост "Мерцедес". За щастие в колата по това време не е имало хора и инцидентът се е разминал без пострадали.

Аварийните екипи на Столичната община работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София в следствие на силния вятър.

Общо 128 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата.

От системата 112 са постъпили над 470 сигнала, предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20.

"Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов, служител на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. Той посочи, че дървото, паднало от двора на 193 ОДЗ в двора на 21-во училище ще бъде нарязано. „Хората, върху чийто автомобили е паднало дървото, чакат те да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици. Детската градина и училището имат ток”, подчерта Стефанов.

По думите му за момента няма информация за пострадали при бурния вятър в София.

Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия. По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ Младост поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Към момента градският транспорт изпълнява обичайните си маршрути.

Сутринта се наложи и пренасочването на кацащи полети към летищата в Пловдив и Букурещ. Самолетите на Летище София вече кацат и излитат по разписание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук