Силни бури вилняха вчера не само в столицата, а и в районите на Перник, Видин, Ботевград, Сандански, Велико Търново и Шумен. На много места те бяха придружени и от едра градушка и значителни по количества валежи.

MeteoBalkans събра най-шокиращите снимки и видеа от снощната стихия:

 

Гръмотевичната буря с проливен дъжд и градушка се изсипа над района на Перник, Видин и София вчера малко преди 18 часа. Още в понеделник бе издадено предупреждение за очакваните опасни явления. Беше издаден оранжев код за силни гръмотевични бури, съпроводени от градушки и внезапни пориви на вятъра. Тези явления са познати като шквалови.

Снимки: Теодор Петров 

Гръмотевични бури връхлетяха и крайните северозападни райони, като стихията премина през Кула, Бойница, Грамада, Видин, Дунавци и района на Лом и Козлодуй. Хора от районите сигнализираха, че стихията е била съпроводена и от градушка.

 

Имаше и човешки жертви. Мълния удари снощи четирима души в градинка в центъра на София. Инцидентът е станал малко след 18 часа в градинката "Свети Никола" на ул. "Пиротска" и ул. "Опълченска".

Към мястото веднага са изпратени линейки, които са пристигнали 9 минути след сигнала. Те установили трима загинали. Четвъртият пострадал е откаран в "Пирогов" и е настанен в шокова зала с над 20% изгаряния. Бурята в София нанесе и най-много поражения.

Няколко столични квартала и села около града останаха без ток. Имаше много наводнени маста, както и паднали дървета.

 

 

Стихията беше прогнозирана от синоптичните модели

Наводнени обекти и задръстени шахти Четири аварийни екипа на Столичната община реагираха на сигнали във връзка със силния дъжд, съобщиха от общината.

 

Повечето са за наводнени магазини и заведения в центъра на София. Имаше сигнали и за паднали дървета и клони в града, наводнени бяха подлези.

 

"Очаквам сигналите да надминат 100 - за задръстени улици, наводнени мазета в Центъра и широк център. Силният вятър обрули дърветата, запуши шахтите и обилният дъжд не можа да бъде поет от водопроводната инсталация. Няма тежко пострадали обекти. До сутринта ще се оправим, ако дъждът спре", каза главен комисар Николай Николов от ГДПБЗН. От кметството съобщиха, че почистващите фирми работят по получените до момента 52 сигнала за завирявания. Шест екипа на Столичната пожарна до момента са отработили 20 сигнала за завирявания. До момента са получени и 5 сигнала за паднали клони, които се разчистват от екипи на дирекции "Зелена система" и "Аварийна помощ и превенция".

Стихията вчера удари и Перник, където падна едра градушка, сигнализираха живеещите в района. В село Дивотино градушката е била с размери на орех.

 

 

 

Силна буря се разрази и до Тетевен, където за кратко време улиците побеляха от градушката.

До края на същия ден бурите достигнаха и до Североизточна България.

Снимка: Daniel Piliov 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук