„По време на Студената война Съединените щати разработваха проект за геофизични оръжия, способни да причиняват природни бедствия, включително земетресения“, това заяви старши научният сътрудник от Академията на военните науки Владимир Прохватилов.

Проектът беше наречен HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) и беше програма за изследване на йоносферното разсейване на високочестотни радиовълни.

Това е мощен излъчвател, разположен в полярните ширини. Той е способен да изпраща високомощни йонни лъчи в йоносферата. Те се отразяват от плътните слоеве на стратосферата, попадат в дадена област на земята и, както пишат редица изследователи, могат да причинят силно прегряване“, обясни Прохватиловза работата на HAARP.

Според него в международните медии има редица твърдения, че всички сериозни катаклизми в Русия, Китай, Индия, Европа и Пакистан са започнали точно след стартирането на проекта HAARP. „Но достоверността на тези твърдения не може да бъде проверена“, уточни анализаторът Прохватилов.

БЛИЦ уточнява, че думите му идват непосредствено, след като последните дни из цял свят масово започнаха да се споделят различни конспиративни теории, че земетресенията в Турция са неестествени

„Те са предизвикани от Съединените щати и НАТО с технологията HAARP. Натиснаха копчето от един кораб и се случиха смъртоносните трусове“ – така звучат най-масовите конспиративни теории онлайн, които се разпространяват дни след трагедията в южната ни съседка.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук