Партията "Демократична България" и кандидатът за общински съветник Борис Милчев са в основата на направени заменки на имоти край Летище София, заявиха пред медии източници от Столична община. Тези земи в последните дни са станали незаконно депо за строителни отпадъци в близост до хотел “Премиер”.

Всички чужденци в хотела виждат боклуците на мърляви строители. От няколко дни камиони насипват стотици тонове земни маси на частен имот без надлежното разрешение, твърдят граждани.

“Под предлог, че се изравнява терена се изсипват земни маси, за които е необходимо депониране и заплащане на такса. Тук се действа незаконно”, коментира жител на кв. "Дружба".Борис Милчев старателно премълчаваше по време на местните избори, че самият той дълги години беше част от екипа на Столична община и че е подписвал стотици документи, които сега критикува.

Над 15 г. (до ноември 2016г.) Милчев е началник на отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство” Столична община, преди това е бил юрисконсулт в отдел “Общинска собственост”, район “Изгрев” Столична община.

Предсрочно освободен като заместник-министър на Министерство на регионалното развитие по времето на Евгений Бакърджиев.


Същият специалист нашумя наскоро със становището си по казуса “Златен век” на фирма “Артекс”, с което публично застана против тълкуването на закона от редица видни прависти – професори, доктори по право, включително и против българския съд.

Безпристрастността на становището му е под сериозен въпрос също и поради факта, че никъде юристът не споменава, че самият той е подписал заповедта за удължаване на разрешението за строеж на сградата “Златен век” през 2012г. в качеството си на началник отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство”.

Факт, който упорито се крие от господин Милчев, както и фактът, че притежава два апартамента, закупени от фирмата “Артекс” през 2008 и 2015 г., единият от които в сграда на прочутата улица “Латинка” № 7 в квартал “Изток”.

Естествено, предвид служебното му положение тогава, те са закупени чрез подставената му фирма “Невон” АД, в която участва над 75-годишната му майка Виктория Милчева.

Веднага след като е освободен от длъжността в Столична Община, Борис Милчев се появява в списъка на акционерите на “Невон” АД, като през 2019 г. притежава 92.10 % от капитала му. Освен това, налице са и десетки други факти през годините, които доказват пряката връзка между Милчев и “Невон” АД.

През периода 2005 – 2016 г. , през което време Милчев е началник в Столична община, фирмата му придобива над 40 имота. Още през 2004 г. той заедно със съпругата му Бойка Милчева прехвърлят на “Невон” АД имот в столицата. Следва закупуване на апартаменти в столичния квартал „Изток“, включително от фирма “Артекс”, земя в кв. “Младост 1”, върху която фирмата построява 6-етажна сграда, в която и днес живее Милчев.

Пак в Младост на бул. „Андрей Сахаров“ № 20Б фирмата се сдобива с магазин и кафе-сладкарница с площ от 650 кв.м, с 8 680 кв.м в с. Иваняне, 2538 кв.м в Обеля, както и 870 кв.м офисни площи в “Младост 1”, 1761 кв.м в Парк Въртопо, 600 кв.м в с. Герман и др.

Заедно с Таня Дикова, съпруга на брата на арх. Петър Диков, който е главен архитект на София и с когото Милчев работи над 10 години, фирмата му притежава над 17 дка в района на Княжево.

От справка в Службата по вписвания гр. Белоградчик става ясно, че “Невон” АД е собственик на над 235 дка земя в района. Фирмата притежава и имот в курорта “Св. Константин и Елена” край гр. Варна.

Другата фирма, с която осъществява паралелна дейност – строителен надзор, консултантска дейност в областта на строителството докато е общински чиновник, е “Невон консулт” ООД, в която отново е съдружник майка му, а управител е бил и синът на Милчев, като в момента е съпругата му Бойка Милчева, която е медицински работник.

С фирмите “Невон” АД и с “Невон консулт” ООД, в които участват майка му Виктория Милчева и съпругата му Бойка Милчева, докато е общински служител Борис Милчев осъществява в периода 2004-2016 г. строително предприемачество, строителен надзор и всякакви консултации.

В същото време Милчев като високопоставен служител в Столична община се подписва на исканите от фирмите му документи, което е в пълен конфликт със служебното му положение. Дори автомобилите, с които се придвижва до работното си място в Столична община през годините, не са негова лична собственост, а са регистрирани на “Невон” АД.

Отделен е въпросът, че Милчев има личен шофьор докато е общински служител. Най-вероятно е заплащал възнаграждението му, като е отделял от общинската си заплата.

Фирмата му “Невон” АД участва в други 10 фирми, чрез които Милчев заобикаля закона години наред. Отделно като физическо лице все през периода на общинската си служба Милчев придобива апартамент на ул. “Искър” в София, ателие в кв. „Изток“, парцел от над 3 дка в „Младост 1“ и др.

Въпросът как общински служител, прикривайки се зад фирми и свързани с него лица, е придобил десетки имоти, построил сгради и натрупал значително състояние, най-вероятно ще остане.