Предизборната кампания едва започва, но още в началото става ясно, че тя ще протича по неписани правила. Или по-точно – ще протича както му е изгодно на всеки кандидат, без да се съобразява с Изборния кодекс, Конституцията на Р България, Закона за политическите партии и т.н.

Поредният пример е от събитие от днес на „Демократична България“, което те обявиха в социалните мрежи. Кандидатите за кметове и общински съветник Борислав Игнатов, Борис Милчев и Константин Павлов яхнаха едно мнимо „гражданско недоволство“, като обявиха предизборно събитие по тема, която е кауза на гражданско сдружение – инициативен комитет.

Въпросният инициативен комитет, в който кандидатите за кметове и общински съветник участват активно, би трябвало да служи за задоволяване на граждански интереси, но не и за политически цели и да извършва политическа дейност, присъща само на политически партии. А в случая имаме интересна симбиоза от двете, която на всичкото отгоре е маркирана с номер на бюлетина.

Да, не съдържа всички изискуеми от ЦИК елементи на политическа агитация (особено лозунга „Купуването и продаването на гласове е престъпление“), но това може да се разчита като напълно умишлено действие - провокация към контролните органи и институциите. А дали не е и непознаване на законовата рамка, в която една предизборна кампания трябва да се движи?

Във всеки случай партиите и особено „Демократична България“ трябва да знаят, че според Конституцията на Р България „Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси и не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии“. Особено в предизборна кампания. Затова няма ли да се самосезират ЦИК и прокуратурата, питат възмутени юристи.