Служители на строителната компания "Артекс" излязоха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тази сутрин с настояване институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". 

С лозунги: "Искаме да си свършим работата на "Златен век" в този век", "Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим! - работници и служители на компанията огласиха министерството, предава "България он еър".

Арх. Пламен Мирянов-младши увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят.

Той коментира, че радостта им от справедливото решение на ВАС, което потвърждава, че разрешителното им за строеж е валидно, е продължила кратко, защото са научили от медиите, че ДНСК отново разглежда вариант строежът на сградата да бъде спрян.

"Ние не се съгласяваме с това. Това е пълно незачитане на принципите на правовата държава, административен произвол и незаконосъобразен акт“, заяви арх. Мирянов.

По думите му твърдението на институциите, че строителното им разрешение е валидно до 2020 г. не е вярно и уточни, че то е във валидност до 2022 г. и добави още, че заради съдебните битки две години не са могли да строят и според него това време трябва да им бъде зачетено, тъй като те са спечелили делото.

"Спираме строежа на "Златен век". "Артекс" няма валидно строително разрешително", заяви арх. Влади Калинов от ДНСК, като поясни, че разрешителното за строеж е изтекло през 2020 г.

Месец след като Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на началника на ДНСК за спирането на строителството на сградата "Златен век", от "Артекс" протестираха пред регионалното министерство, защото според тях строежът ще бъде спрян отново.

"Обект, който струва милиони, изведнъж го спират заради някакви политически мотиви". 

Миналата седмица кметът на "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на сградата. Според него фирмата няма валидно разрешение за строеж, тъй като то вече е изтекло. 

"Това е абсолютен произвол на институциите, което го правят към нас, защото ние имаме решение на ВАС и това е стабилен административен акт. Когато сме чисто българска компания, трябва да бъдем унижавани, трябва да бъдем спирани, трябва да бъдем с внушенията в медиите, че нещо не е наред в "Артекс", не може нещо да не е наред на "Артекс", не може и това, което се опитват да направят е нещо изключително грозно, непочтено", заяви управителят на "Артекс" Весела Мирянова. 

През 2017 година след предложение на ГЕРБ законът беше променен и строителните разрешителни получиха удължаване. Така "Златен век" попадна в заварено положение, ремонтът на закона получи името - Поправката "Артекс"

Строителството на небостъргача беше спряно, след като се оказа, че политици са купували апартаменти на занижени цени. От Инициативен комитет "Лозенец", са категорични, че строежът е незаконен. 

"Съдът просто отмени една заповед на ДНСК, която беше калпава. Законът е ясен – строителното им разрешение е изтекло и ние не трябва да позволяваме на едни дерибеи, които си мислят, че са над закона, да безчинстват", категоричен е Никола Вапцаров от Инициативния комитет. 

Служебният министър на регионалното развитие нареди нова проверка от страна на ДНСК, от "Артекс" обявиха, че протестът им продължава.