Без заповед на българския патриарх Руската църква не може д а бъде затворена, тъй като тя е под негова юристдикция. Ако седнем да разглеждаме въпроса по църковно му, юристдикцията върху Руската църква е на българския патриарх. 

Това коментира в ефира на Нова тв тивериополския епископ Тихон.

Нотариалният акт за собственост, който руското посолство притежава, юристите наричат нотариален акт върху глинени крака, защото той е просто една констатация на един документ от 1891 година. Митрофанова говори така, защото така й отърва.

Първо, не е нейна работа за това да се бърка, а беше там, когато затваряше вратите на храма. Вижте, цялата беда е в едно - че тук имаме един психологически проблем, един емоционален проблем, един д ържавен проблем, един правен проблем, и най-накрая един църковен проблем.

Не бива да смесва диплиматически действия с дипломатични действия. Действията на България бяха дипломатически. Но не беше направето дипломатично, коменитра той.

За да бъде дипломатино, на Змеев трябваше да му намерят най-добрата лимузина, за му благодарят много и да му кажат, че ние като граждани си имаме своите опасения, посочи той.

Митрофанова не дойде лично с катинара, ама каза, че като й гоним свещеника, тя затваря църквата. Хубаво де, ама тази църква не е някакъв магазин , това е храм, достъп до който имат всички православни християни. Руснаците казват, че това е тяхната църква, но това мен не ме интересува. Трябва да се питаме защо руската църква е записана като българска, посочи той.

Надявам се, че всичко ще се реши не с политически конфронтации, които са смехотворни, а с църковна дипломация. Нека политиците не се месят толкова в религиозните въпроси, посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук