Столичният кмет Йорданка Фандъкова се изказа рязко и категорично срещу небостъргача "Златен век", който щръкна насред елитния квартал "Лозенец". Сградата се строи от компанията "Артекс", чиито апартаменти се оказаха закупени на изгодни цени от половин дузина представители на властта. В момента продължават споровете дали разрешителното за строежа на "Златен век" още е в сила.

"Сградите, които не се вписват с общата среда и пречат - включително на движението, нямат място в столицата", заяви Фандъкова в коментар за казуса с небостъргача. И обясни, че лично тя е настояла главният архитект Здравко Здравков да не удължава срока на разрешителното на "Артекс". 

Вчера от ДНСК обясниха, че сградата е законна, но за самото строителство трябва да се произнесе съдът. Причината за това е, че в момента се води дело около разрешителното за строеж и неговата валидност. Според главния архитект Здравко Здравков в края на миналата разрешителното трябвало да бъде презаверено, но това не се случило.

Фандъкова коментира признанието на арх. Здравко Здравков, че е получавал съобщения от собствениците на "Артекс", като изрази мнение, че "вероятно не става дума за някакви драматични есемеси".

„За мен беше важно да се направят промените в закона, да настояваме да има много добри анализи и да не допускаме в града се изграждат сгради, които не се вписват и пречат на движението. Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното”, добави Фандъкова. По думите ѝ сега решението за "Златен век" е в ръцете на Темида.