"Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал".

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV по повод колективната оставка на много от лекарите във Втора градска болница заради преструктурирането на лечебното заведение за работа с хора с коронавирус.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна.

Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.

„Аз съм гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата.

Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал. Надявам се, че част от медицинските работници ще останат да работят там. Има отделения, които бяха преструктурирани и във ВМА, и в „Александровска“, и в „Пирогов“. Лекарите са обучени да реагират във всяка информация, защото не сме застраховани, че някъде няма да се появи коронавирус“, добави тя.

По думите на директора на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов от две седмици всеки от личния състав на болницата е запознат, че болницата може да премине към такъв режим на работа с коронавирус. Според него все още няма пълен комплект лекари, медицински сестри и санитари. До 16.00 часа вчера са подадени 85 молби за напускане. Остават 250 човека, което по думите му би следвало да е достатъчно, за да заработи утре болницата.

„По тази тема е ясно, че човек сам взема решение. Разчитам на лекари, сестри и санитари, които биха пожелали да работят. Тези, които имат желание, биха могли да се включат в тази най-важна за живота и здравето на хората задача. Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Очакваме финансова криза, а болниците са търговски дружества.

Нека се съсредоточим върху най-важната задача – да се справим с това тежко предизвикателство, в което трябва да се включим всички. Отново ще бъде обяснено на хората, но те само трябва да вземат своето решение. Отделението, което се открива във Втора градска болница, е резервно отделение. Очаква се, когато се развие тази криза, там да бъдат насочвани хора.

Ако бъде намерен персонал, приемното отделение и едно отделение с 10 легла ще може да заработи с болни. Засега няма да бъдат приемани болни. Планът е болните да бъдат лекувани в „Пирогов“ и ВМА. Надявам се днес да обяснят на хората ситуацията и който има желание да остане да работи“, посочи тя.