София не е европейска столицата, защото през последните 10 години се развива на две скорости. Това каза пред журналисти лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

„За съжаление, не мога да дам високата оценка, че София е европейска столица, защото през последните 10 години градът се развива на две скорости – дебалансирана, София на добре уредения център и все повече инвестиции, в които виждаме, че се случат такива събития като ремонт на ремонта, контрол на контрола, изникват паметници, после ги махаме, изникват перки на акули, после ги махаме. А в 2/3 от кварталите, в които живеем ние, софиянци, все още чакаме да ни сменят асфалта, да ни сменят паважа, да ни оправят градинките и все такива европейски неща, на които се радват жителите на Виена, Париж, Брюксел, Лондон. Нещо, което трябва да поставим като акцент, е да кажем, че има още какво да се желае по повод европейската перспектива, използването на европейски фондове там, където им е мястото, за да решаваме проблеми, а не просто да си правим пиар и имидж“, заяви Паргов.

Той посочи, че за да се промени дисбаланса на стойността на работата в кварталите, трябва ново осмисляне на бюджетната процедура, както и повече средства да отиват за районите. „Второ, в центъра на бюджетните политики на първо място трябва да е човекът – т.е. да мислим за хората и за това, от което те имат нужда“,обясни Паргов. На въпрос как ще изтълкува първоаприлската шега на пл. „Гарибалди“ да бъде поставен паметник на Бойко Борисов, Паргов посочи, че си заслужава той да отиде в Музея на тоталитарното изкуство. „Там всички подобни бюстове и паметници ги оставяме за бъдните поколения. Ако не го бяха махнали, щях да организирам група младежи, които да отидат на посещение на този паметник и да им разкажем кой беше господин Борисов. Все пак за това служат паметниците“, заяви лидерът на БСП – София.

Паргов подчерта още, че София изостава със санирането в сравнение с другите градове в България. „Доста се инвестира в централната част на София, но има много забележки. Да вземем например пешеходната улица „Витошка“ – ако се разходим там и е дъждовен ден, някоя плочка ще ни „измие“ очите. Ето това показва как се инвестират парите. Второ, ако се разходим по ул. „Г. С. Раковски“, ще видим, че велоалеята, която стесни улицата, не дава възможност да минеш спокойно с велосипед, защото ще бъдеш изложен на риск заради въздуха в тази част на града“, коментира той.