Джебчия бързо и сръчно претършува чужда чанта в автобус 280 в София тази сутрин. Сигналът подаде бдителен гражданин в социалната мрежа и публикува видео на крадеца, пише Stolica.bg

Висок мъж със светли очи е бръкнал в раница. Очевидецът е успял да го снима и след като е направил забележка мъжът е слязъл от автобуса много бързо. Раниците са най-лесната мишена за крадците, особено когато собствениците ги носят на гърба си и не ги свалят в градския транспорт.

Група циганки са забелязани и в автобус по линията 72. Джебчиите отдавна не са само мургави. Повечето са добре облечени, руси и по нищо не приличат на крадци. Авторът на видеото не е успял да снима лицето на крадеца в автобус 280, но най-фрапиращото е, че след като е направил забележка, никой от пътуващите не е реагирал.

Градският транспорт е доста натоварен и джебчиите дебнат всяка отворена чанта или разсеян пътник. В София има спад на дребните крадци. Повишение е имало в разгара на коронавируса, когато "дефилиращите" в чужбина родни джебчии са се завърнали. Сега те отново са на "работните си места" в Европа.

От СДВР предупреждават да не се оставят отворени чанти и без надзор в молове, магазини и градски транспорт. Джебчиите наблюдават и набелязват разсеяни граждани, те са особено сръчни и "работят" в автобуси, които са препълнени в пиковите часове.