Български марш „Долу Ньой“, организиран от младежкото ВМРО, се провежда в центъра на София. Шествието започна точно в 19.00 часа от паметника на Войнишкия лъв пред НДК. То е съпроводено от барабанен звук и водено от хора, облечени с народни носии.

Участниците скандират: “И преди и сега Македония е българска”, “И преди и сега Босилеград в България”, “И преди и сега Цариброд в България”, “Долу Ньой”, “На бой, на бой за народа свои”, “За България - свобода и смърт”, както и “Мизия, Тракия, Македония”.

Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 103 години – на 27 ноември 1919 година.

11 278 кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават извън границите. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка.

Според Ньойския договор губим Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море - нещо, което никога не става.

От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3000 души гранични войски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук