Граждани протестираха пред Столична община срещу разрешението от кмета Васил Терзиев на руския посланик Елеонора Митрофанова да чества официално на 22.02 пред „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“ Деня на съветската армия, празнуван през последните години години като „Ден за защита на Отечеството“.

Недоволните скандираха „Вън Русия от България“, „Вън Митрофанова и руските агенти от България“, „Русия е империя на злото“.

„Да, разбира се, има разрешение за нашето мероприятие“, така посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова коментира пред БГНЕС има ли забрана от кмета на Столична община за честване на Деня на Съветската армия.

Митрофанова отбеляза и че е много печален фактът, че не се спазва споразумението между България и Русия за опазване на взаимните паметници на култура и история.

(Снимка: Булфото)

По-рано тази сутрин съветниците от ПП-ДБ-Спаси София също излязоха с декларация и призоваха кмета Васил Терзиев "да наложи забрана на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на съветската армия".

„Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР“, заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти на „Московска“ 33.

Запитан защо не е забранил провеждането на деня на съветската армия, който се провежда в квартал „Лозенец“ и декларацията на ПП-ДБ по темата, кметът обясни:

„Тука има много сериозно неразбиране, ако някой иска да протестира – да отиде пред МВнР. В нота от там пишат: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - да не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша“.

Терзиев беше категоричен, че е заявявал позицията си за това къде е Русия и къде е Украйна не веднъж.

Междувременно Митрофанова коментира и смъртта на опозиционера Алексей Навални: "Засега няма никакви официални коментари по този повод – нито какво се е случило, нито защо, затова не можем да коментираме. Можем да кажем, че всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса."

По думите й, Навални е бил сериозно охраняван. "Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му", категорична е Митрофанова.

По повод обвиненията, отправени от съпругата на руския опозиционен лидер – Юлия Навалная, която във видеообръщение директно обвини за смъртта на Алексей Навални президентът Владимир Путин, Митрофанова заяви, че Навални е бил агент на ЦРУ, както и съпругата му.

"Ако забелязахте, 10 минути след смъртта му, тя вече е обвинила нашия президент в това, че той бил убил Навални. Разбирате, че това не може да се прави, когато няма никакви данни", подчерта тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук