Високите цени на метана и огромната инфлация заради съпътстващите кризи накара таксиметровите шофьори да поискат поскъпване на услугата.
Първоначалното намерение беше за увеличение от 50 % , но при разговор с общинските съветници от София увеличението ще бъде с 36 %, което е приемливо за да спре протестната вълна.

 
Очаква се от новата календарна година реалното поскъпване да бъде от два до три лева за клиента, независимо дали се вози в светлата или тъмна част на деня – това прогнозира в „Деня он еър“ Красимир Цветков от националния таксиметров синдикат.

 Така от 01 януари 2022 година клиентите на таксита ще плащат нови цени за километър пробег. През деня услугата ще се изпълнява на 1.15 лв, а нощната тарива ще бъде 1.32 лева за километър. 

Оттук- нататък няма ситуация за протести след преговорите между таксиметровия бранш и представителите на столична община. Отчетен е ръст на цената при горивата, и е постигнато увеличение през минималната или средната заплата за водача. 

На заседание общинските съветници решиха минималният данък да бъде 300 лева, а разликата да се компенсира от Бюджета за 2022.
 
По думите на Красимир Цветков останалите общини събират данъка в пълен размер като за Бургас той е 600 лева, Варна 690 лева, а Велико Търново 500 лева.
От синдиката уточняват, че налогът се плаща авансово, но предстоят разговори и с новия министър на транспорта, който и да е той и независимо от коя партия е.
 
"Столична община прие да събере сега 300 лева, ако не получи компенсация, ние такситата ще сме длъжници и от 2023 може да няма таксита на улицата“.
 От националния таксиметров синдикат са на мнение, че компенсациите на общините са облекчение за бранша особено в епидемична обстановка, за да няма фалити.