Новият областен управител на столицата събра за първи път кризисния COVID щаб. След заседанието стана ясно, че затягане на мерките за момента не се предвижда, съобщава БНТ.

В София са разкрити над 2 000 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Според директора на СРЗИ в момента има достатъчно свободни легла, които да поемат нуждаещите се пациенти.

Областният управител Иван Кючуков каза, че за момента не се предвижда ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение.

Директорът на Специализираната болница по Детски болести "Проф. Иван Митев" съобщи че, към момента има по-сериозен натиск към личните лекари и заради по-лекото протичане на Омикрон по-малко деца имат нужда от лечение в болница.

Благомир Здравков каза, че в педиатрията в момента има 2 свободни ковид легла, но в столицата има достатъчно детски ковид легла. Увеличават се обаче заразените и карантинирани медици.

По искане на областния управител се проучва възможността за разкриване на допълнителни детски легла, които при необходимост да поемат лечението на деца от други градове на страната.

Обсъжда се и възможността за борба със скритата заболеваемост. Целта е да не се допуска контактни на заразени с коронавирус да се разхождат свободни из града. Една от възможностите е полицаи да следят с кой отиват пациентите с коронавирус за лечение в болница и да го подават като контактен в РЗИ, стана ясно от думите на Иван Кючуков.

В петък щабът отново се събира, за да вземе конкретни решения по този въпрос.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ