Репродуктивното число се задържа около 1,2 – 10 души заразяват 12. Това каза за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет.

Томов заяви, че сегашните официално обявени в статистиката случаи трябва да се умножат по 5 или по 6.

Математикът поясни, че през тази седмица има двойно повече случаи дневно в сравнение с миналата седмица, а същевременно бройките в болница и в интензивно отделение се задържат, което по думите му „не е възможно“.

Според Томов здравната система е на предела на капацитета си и в момента има случаи на хора, които не могат да стигнат до интензивно легло. Томов посочи, че новият план на правителството за управление на кризата не е добър.

„Поначало планът е лош, а още по-лошото е, че не се спазва и не се налага. Трябва да се наложи със сила, да се упражни контрол от правителството.“

Досега естествено обръщане на вълна у нас не е имало, винаги обръщането е било вследствие на мерки, смята Лъчезар Томов.

Той изтъкна, че маската е „колективна отбрана, вид щит – те са в строя на войската и това е щит, който трябва да носят за партньора отдясно“, но всеки мисли само за себе си.

Според Томов заболеваемостта при децата е рекордна и по-дългата междусрочна ваканция е необходима.

Лъчезар Томов е на мнение, че фалшиво отрицателните резултати от тестовете на децата в училище са „много по-редки от фалшиво положителните“.