Тази година определено коледната украса на София прикова вниманието. Причината – скандал, след скандал.

Първо новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев запали коледната елха в центъра на София на фона на призраци, вещици и розови еднорози, а после всички бяха потресени от златистите арки пред храма "Св. Александър Невски". БЛИЦ припомня, че все пак последното „творение“ ще бъде демонтирано, но всичко това вбеси журналистката Лияна Панделиева.

Коледната украса е първо въпрос на пари, а после и на традиция. Тези два фактора изграждат естетиката. 

Новата градска украса на София с право отнася подигравки“, написа тя в пост в личния си фейсбук профил и продължи:

Столичани в шок от тези златни арки на пъпа на София, беляза ги и неочаквана кражба СНИМКИ

„Липсата на опит доведе до преосветяване на Ал. Невски, но явно дори експерт по светлините не знаем как да намерим. Едно е сграда да е осветена и друго - обезличена чрез светлини. 

В един от предизборните диспути новият кмет заяви, че иска София да бъде като Виена. В кой аспект Виена? В центъра на Виена карети возят туристите с коне. Ох, ако се хвана за Виена...

Съкращавам обаче приказките и ето малко кадри от местата, където традицията по Коледа създава приказки, а не търси отчаяни еднорози в опит да стане нещо "различно". 

Идеята за коледната украса може да е твърде клиширана в представата ни, но хората се нуждаем от нещо просто и традиционно, но изпълнено красиво. Нуждаем се от празник, не от авангардизъм. 

Догодина ще направя обиколка - Лондон, Париж, Виена, Прага и това ще е най-страхотният подарък!“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук