В много случай освен закона има и морал. Понякога закона дава прекомерни права на инвеститорите. Винаги са ме обвинявали че разрешавам безконтролно строителство, я в случая ме обвиняват, че съм поискал инвеститорът да намали височината на сградата. Това каза пред bTV Петър Диков - бивш главен архитект на София.
 
Преди две седмици инвеститори и строители в столичния квартал „Младост” заявиха, че през последните 6 години са поставени в унизително положение от бившата администрация на района, както и от няколко главни архитекти на София, с които са имали „драматични срещи”. Техният проект за строеж на сграда все още не може да бъде започнат.
 
„Случаят беше такъв, че техният проект приближаваше много близо до съществуваща сграда, която е изградена преди 40 години в „Младост”. Устройственият план допускаше изграждане на сграда, но аз имах претенции те да коригират проекта, да намалят височината на сградата, за да има коректност към хората, които живеят там и към средата, която се създава”, обясни архитект Перът Диков.
 
„Проектът за ремонта на „Граф Игнатиев” и градинката пред църквата „Св. Седмочисленици” е много добър. Подборът на конкретните материали се извърши по-късно, арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова са прави в позицията си, че трябва да се довърши целият проект, за да се види как точно е замислен”, отбеляза арх. Диков.
 
Той обаче отбеляза, че главният архитект не възлага строителство и не отговаря за процедурите по обществените поръчки.