За съжаление в България катастрофите по пътищата са се превърнали в ежедневие. Много от тях са заради нещастна случайност, но не липсват и инциденти, предизвикани от поведението на шофьорите, пише Глас бг.

Такъв е следващият случай, който по щастлива случайност се разминава без инцидент, който да влезе в черната статистика.

Видео от регистратора на камион показва машината, движеща се по "Цариградско шосе" в София. Ненадейно водач на лек автомобил се опитва да се престрои от дясна в средна лента и така засича тежкотоварната машина.

Вследствие на удара, шофьорът на колата губи контрол и автомобилът занася, като се носи от лента в лента настрани с вратите. Гледка, достойна за дрифт шоу, но страшна по пътищата за обществено ползване.

Случаят е от 20 май след 19:20 часа и трафикът в района е интензивен. Само късметът в дадената ситуация спасява шофьора на колата и останалите участници в движението от трагедия.

Водачът на камиона споделя и снимки от инцидента, на тях се виждат следите от удара. Бронята на машината е надраскана, а десният мигач - счупен. По неговите думи, водачът на лекия автомобил, невъзмутимо е продължил по пътя си след случката.

Ситуацията не оставя потрелителите на мрежата безучастни, като показва неразбирането между шофьорите на пътя.

За някои коментиращи тираджията е трябвало да пропусне колата, чийто водач според тях не е видял машината - защото по думите им тя се намирала в "мъртвата точка".

"Камионджията е виновен. Можеше да намали, а не да натиска човека. Колата е по-бърза и щяха да се разминат. Камионът нарочно го натисна така. Добре, че този с колата е умел шофьор и успя да я овладее без никакви щети," заключава Марица Иванова.

"Били сте в мъртвата му точка и Ви е видял в последния момент като е сменял ленти, не виждам да има удар", обръща се към потърпевшия Радослав Стойчев. За други, тези предположения са несериозни и смятат, че трябва да се спазват правилата по пътя.

А именно, преди престрояване водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, движещи се в лентата, в която той навлиза.

"Чувал ли си, че като сменяш платно ти си тоя който няма предимство и си длъжен да пропуснеш всичко което кара там, и да не го принуждаваш да сменя скорост и посока", коментира Богдана Сретанич.

 Много от взелите отношение предполагат, че щофьорът на лекия автомобил е бил под влияние на непозволени вещество и затова е избягал от местопроизшествието. Други възразяват - ако това е вярно, той е нямало да успее да овладее загубилата контрол кола.

Каквато и де е причината за ситуацията, може само да призовем към по-голяма толерантност на пътя и към спазване на правилата за движение!