Директорът на полската компания производител на гъби пристигна у нас, за да провери какво всъщност се случва и да търси компенсация за загубите.
Производителят и вносителят на полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите, купени от голяма верига магазини, са довели до отравянето на семейство от София, съобщи bTV.
 
Докато текат проверките, се е наложило гъбите, предвидени за България, да се предадат за консерви, което по думите му е загуба от 7 хиляди евро на камион. Отделно от това дистрибуторът тук губи над 50 хиляди лева.
 
„Реакцията беше прибързана и неправилна. Атропинът е нещо, което не може да бъде в гъбите. Защо не изследваха и заешкото в яхнията?”, попита Валдемар Горни от East Mushrooms - Полша.
 
„Първо трябва да се проверява внимателно и след това да се обвинява”, категоричен е той.
 
„Ние се чудим кой да осъдим пръв. Прекалено бързо се обяви всичко по медиите, а доказателства няма”, заяви вносителят Русалин Русев.
 
Миналата седмица трима души бяха приети в болница в тежко състояние след като консумирали гъби, купени от магазин на "Кауфланд" в София.
 
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря продажбата на гъби в търговската верига. Целта беше проверка на съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки.
 
От БАБХ съобщиха, че гъбите са внос от Полша и са били пуснати в продажба 10 дни по-рано. Взети са и четири сборни проби от гъбите, които бяха изследвани за токсини.
 
От търговската верига пък заявиха, че няма категорични доказателства, че натравянето на семейството произтича от продадените в тяхната мрежа гъби, които те внасят от 5 г. насам.
 
"Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение", пише в изявлението на "Кауфланд".
 
Впоследствие беше съобщено, че семейството, прието по спешност в болница след предполагаемо отравяне с гъби, може би всъщност е отровено от голямо количество атропин.
 
От пресцентъра на "Пирогов", където беше приет един от тримата натровени, потвърдиха информацията и уточниха, че не може да се прецени дали веществото е било в гъбите или другаде. Пренасянето му може да е станало във всякаква храна.