Внимание, ядем стари полски печурки, бъкани с бактерии
Пробутват ни нисък клас гъби, алармират производители
Полските производители използват технологии като озониране и шоково сваляне на температура за съхранение на гъбите. Тези методи убиват бактериите по повърхностния слой на печурката, но бактериите вътре влошават качеството на продукта. Така гъбата изглежда бяла от горе, но всъщност е стара, коментират от съюза.
В България дневно се доставят от 5 до 10 тона печурки от Полша. Съюзът постоянно отправя апел към Министерството на земеделието и храните за подпомагане и защита на българския гъбопроизводител, за контрол на доставките от Полша и налагане на изисквания за минимални доставки в хранителните вериги на български продукти, се казва в становището
В текста се посочва още, че видът и причината за отравянето трябва да се докажат с лабораторни и медицински изследвания, а доставката да се проследи от контролните органи по храните.
Гъбите печурки са култивирани и сами по себе си не са отровен продукт, се казва в съобщението.
Последвайте ни
0 Коментара: