Нови мерки са в сила от днес за територията на София. От полунощ е въведен вечерен час за заведенията, игралните зали и дискотеките. Капацитетът се ограничава до 50%, а влизането е само със зелен сертификат.

Екип на Нова тв е бил на проверка със здравните власти и органите на реда, която започна още в полунощ. Първата спирка беше „Студентски град”, където купонът е винаги в разгара.

Глоби за неспазване на вечерния час и капацитет до 50% на заведенията нямаше как да бъдат налагани.

„Мярката влиза в сила от 22:00 часа на 27 януари. Капацитетът от 50% също влиза в това число”, обясни Людмил Чонов от СРЗИ.

Контролът беше само за това спазват ли се противоепидемичните мерки -  наличие на зелен сертификат и носене на предпазни маски от персонала. 

„Бяха констатирани служители без правилно поставени маски и за тютюнопушене”, обясниха още от СРЗИ. Глобите ще са от 300 до 1000 лв. за физическо лице и от 500 до 2000лв. за юридическо лице.

За да имат сертификат преди да влязат в дискотеките десетки се наредиха  и пред пункта за тестване.

От  бранша обявиха бойкот на новите мерки, което означава, че се очаква заведенията да работят и след 22:00 часа тази вечер, въпреки заповедта.

„Ние считаме, че рестрикциите, които са наложени на нашия бранш, са достатъчни и при 100% ваксиниран персонал, няма никаква логика да затваряме ваксинираните хора в къщи, за сметка на неваксинаните. Ще спазваме зеления сертификат и това е всичко, което ще спазваме”, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Посетителите няма да подлежат на глоба за нарушаване на вечерния час. Те могат да бъдат глобени само ако са без сертификат.

Проверките за това спазват ли се ограниченията ще продължат, категорични са от Столичната регионална здравна инспекция.