“Военните действия на Русия могат да започнат всеки момент“. С тези думи Държавният департамент на САЩ официално обяснява началото на евакуацията на своите дипломати от Киев.

Това решение обезкуражи, парадоксално, не само Европа, но дори украинското ръководство. Но ако няма реална опасност за западните дипломати в Киев, какво всъщност е причинило евакуацията?

В събота нито Държавният департамент на САЩ, нито лондонският Форин офис не потвърждаваха възможността за евакуация на дипломатите и семействата им от украинската столица.

И изведнъж в понеделник Държавният департамент нареди евакуацията на семействата на дипломатите от Украйна заради „заплахата от военни действия от Русия“, както съобщиха високопоставени служители на ведомството на специален брифинг.

„Разрешихме оттеглянето на някои държавни служители, в същото време разпоредихме заминаването на всички членове на семействата на държавни служители в нашето посолство в Киев.

Държавният департамент също така направи промени по нашите съвети за пътуване в Украйна до ниво 4 – „Не пътувайте“ поради повишената заплаха от руски военни действия”.

Защо взехме това решение сега? Вярваме ли, че руско нашествие е неизбежно? Както каза президентът Байдън, военните действия с руснаците могат да започнат всеки момент.

Съединените щати няма да могат да евакуират американски граждани в такава ситуация, така че американските граждани, които са в Украйна, трябва да планират съответно, включително да използват търговски варианти, ако решат да напуснат страната“, обясни висш служител на Държавния департамент.

С други думи, спешната евакуация в истинския смисъл на думата - безплатно и на военно-транспортни самолети - се пада само на членовете на семействата на служителите на посолството. Останалите американски граждани трябва да използват собствените си пари, за да си купят билет някъде. И по-бързо.

В същото време посолството на САЩ в Киев ще продължи да работи както досега, а временно повереният Кристина Куин остава на работното си място. Общо 180 американски граждани и приблизително 560 местно наети украински граждани работят в Киев.

Часове след американците и Великобритания обяви началото на евакуацията на около половината от служителите на посолството. Изявлението от Лондон повтаря американските аргументи и реторика почти дословно. Малко по-късно към тази тенденция се присъединиха и други лоялни съюзници, като се започне от Австралия.

Но Европейският съюз показа неочакван упоритост. Върховния представител на ЕС Жозеп Борел каза първо, че ще разбере от държавния секретар Антъни Блинкен причината за евакуацията на американските дипломати и техните семейства.

„Няма да правим нещо подобно, защото не виждаме особени причини за това“, заяви той. След това очевидно той наистина се е обадил на Вашингтон и след разговора с Блинкен каза, че „ситуацията не трябва да се драматизира“. Докато тече преговорният процес, европейските дипломати няма да напуснат Киев.

В Берлин само "разглеждат въпроса за евакуацията". Германският вестник “Билд” съобщи по-рано, че германското външно министерство разработва план за евакуация на семействата на служителите на германското посолство в Украйна в случай, че ситуацията в страната ескалира.

Германското външно министерство каза в отговор на това: „Ние следим много внимателно ситуацията със сигурността на персонала на нашите представителства в Украйна, а също така сме в тесен контакт с нашите партньори в ЕС и на международно ниво. ”

В момента обаче външното министерство не предприема „никакви мерки за намаляване на броя на служителите на посолството и техните семейства“, се казва в изявление на германското външно министерство от 22 януари.

Докладите за евакуацията на французите засега идват само от украински източници. Един от израелските вестници също съобщи за възможна евакуация на израелци от Украйна "в случай на война", но не уточни - всички останали граждани или само служителите на посолството. Все още няма официално съобщение от Тел Авив.

Така ясно се подчертава разликата в манталитета между европейците и англоезичните верни подчинени на САЩ: Великобритания, Австралия и други. „Вътрешният кръг“ на САЩ е готов да копира сляпо поведението на Вашингтон, дори и в детайлите.

Въпреки това дори „частично суверенните“ „стари“ европейски нации – германци, французи, да не говорим за италианците и испанците – все пак се опитват да мислят самостоятелно. Те не виждат заплаха, че „руската армия ще превземе Киев“.

На този фон поведението на самата Украйна изглежда още по-изненадващо. Киев реагира на съобщенията за началото на евакуацията на американците и британците откровено нервно.

Украинското външно министерство нарече решението на западните партньори за евакуацията на семействата на дипломатите "проявление на прекомерна предпазливост".

„Всъщност не е имало кардинални промени в ситуацията със сигурността напоследък: заплахата от нови вълни на руска агресия остава постоянна от 2014 г., а натрупването на руски войски близо до държавната граница започна през април миналата година“, коментира украинското министерство.

Ами специалното телевизионно обръщение на президента Зеленски към украинския народ, в което той наскоро призова украинците да не се паникьосват?

Това, както винаги, имаше обратен ефект - на места се наредиха опашки за сол и кибрит, но все пак е забележително, че дори украинските власти достигнаха границата по отношение на паниката. Няма начин да натискате по-нататък.

Решението на САЩ да евакуират служителите на посолството си от Украйна е странно, каза в понеделник прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова.

„Информационният и политически дневен ред им е странен, глупав“, каза тя, отговаряйки по-специално на въпроса: свързана ли е тази евакуация със срещата между Лавров и Блинкен, проведена на 21 януари в Женева.

Следователно е важно да се отбележи следното. Няма заплахи към западните дипломати в Киев. Не се случва и дори не се планира нищо, което да напомня за навлизането на талибаните в Кабул.

Няма формални причини за евакуация от украинската столица и това решение очевидно е политическо. Вашингтон, първо чрез медиите, а сега и със своите заповеди, умишлено и рязко раздухва атмосферата на предвоенна истерия и страх.

Евакуацията на дипломати трябва да докаже, че САЩ оценяват заплахата от „руско настъпление срещу Украйна“ като изключително висока.

Вашингтон нарича случващото се „рутинни мерки за сигурност“, но дори и така, това можеше да стане тихо – без кампания в пресата и издаване на специални изявления.

В крайна сметка има специални процедури за евакуация, които може да не изглеждат толкова демонстративни. Пред нас има умишлен политически жест, който няма нищо общо със сигурността на посолството и неговия персонал.

Заповедта за евакуация на някои западни посолства от Киев е, разбира се, поредната стъпка в ескалацията на напрежението. Нивото на паника и истерия нараства, предвоенните слухове на фона на прехвърлянето на тежки оръжия от Украйна на фронтовата линия в Донбас само увеличават предвоенните очаквания.

И това въпреки че в същия Вашингтон продължават да говорят как търсят дипломатическо решение. За това са дипломатите. Които, повтаряме, абсолютно нищо не заплашва.

Евгений Крутиков