Столичният „Метрополитен“ изгражда допълнително стъпало с рампа на няколко станции на подземната железвица, за да предотврати бъдещи наводнения на станциите.

Това каза в интервю за БГНЕС директорът на дружеството инж. Стоян Братоев и добави, че този похват се използва и във Варшава.

„Когато беше пороят на 6 юли, на няколко от съществуващите метростанции водата излезе извън пътните платна и тръгна по тротоарите и през стълбите влезе в метростанциите.

Ние направихме един анализ кое е необходимо - дали да оставим водата да може да влиза и да прави поразии, дори с риск в някои случаи да спрем движението, или да направим нещо, което да ограничи достъпа на вода. Преценихме да повдигнем с едно стъпало над тротоарите“, обясни той.

Директорът уточни, че дейностите се извършват на етапи, защото не могат да затворят метростанциите.

Такива допълнителни стъпала се изграждат на „НДК“ на два входа и на три входа на метростанция „Европейски съюз“. Братоев каза, че такива задигания има и на новите станции, но те са били направени по време на строителството им.

Попитан дали проблемът е можел да се изпълни по друг начин, например чрез изграждането на линеен отводнител, инж. Братоев коментира, че е добавка, която може да помогне, но той не може да реши изцяло задачата.

„На НДК при изхода с двата ескалатора има линеен отводнител, който е широк и дълбок 40 см. При големия порой водата прескочи през него и пак влезе. Той помага, но не във всеки случай. Най-сигурното е нивото на водата да остане под нивото на стъбите. Стъпалото е високо 15 см“, каза директорът.

Той обяви също така, че другата седмица ще бъдат пуснати 8 станции от третия лъч от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“.

Пускът е забавен с два месеца заради пандемията, заради която екипите на „Сименс“ са били изтеглени от страната ни. Спазени са сроковете на строителството, което е приключило на 5 ноември,а след това „Сименс“ са имали 8 месеца, за да монтират и тестват системите.

Директорът на „Метрополитен“ обясни, че участъкът до „Овча купел“ е построен изцяло. строително е завършен изцяло.

„Предстои от септември системите ще започнат да се тестват. Миналата седмица пуснахме пробен влак в участъка, за да може да урегулираме контактната мрежа. От октомври ще започнат да вървят комплексните изпитания“, уточни той и коментира, че и тук може да има закъснение, но то няма да е повече от един или два месеца.