С вмирисано месо, нарязано на тънки парчета и подходящо за директна консумация, ни тровят и мамят в един от големите хранителни обекти в София. За това алармира във „Вашият сигнал” на платформата www.zdkh.bg администратор на голяма софийска фейсбук страница.

През седмицата той е закупил от търговски обект в столичния кв. “Борово“ популярен деликатес. След като се прибира, остава ужасен, че месото, освен че е развалено има и ужасяващо неприятна миризма.

“Не мога да повярвам, че се допускат такива стоки в магазина. Страх ме е да не е заразено с нещо и да не се натровят хора”, пише Цанко Донков в сигнала си.

През Сдружението той вече е подал сигнал до всички контролни институции и очаква отговорно решение и санкции за нарушителите. “Не искам просто да го върна в магазина, искам да има последствия, ние сме млади хора, които не трябва да оставяме нещата така”, споделя г-н Донков, който не търси публичност, а решение на тази опасна за здравето практика прилагана в хранителните обекти.

Екипът на ЗДКХ е закупил същият продукт непосредствено след получения сигнал и сам се е уверил в твърдението.

Само за месец, това е десети сигнал от потребители, които смятат, че често в магазинната мрежа се продават старо и развалено месо.

“В магазинната мрежа се продава старо, вмирисано и дори развалено месо, което бива „освежавано” от търговците с хитри трикове. Маринатата, с която се обливат развалящите се месни продукти е отживелица, защото вече се ползват тайно и с доста по-голям успех специални химически препарати“, са само част от твърденията на писалите до ЗДКХ потърпевши потребители.

Това е и една от причините Сдружение “За достъпна и качествена храна”, като организация за защита правата на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти, и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени ще организира на 15 юни , пета поредна кръгла маса – този път посветена за качеството на месните продукти.

Екипът на ЗДКХ предложи фирмите, които системно предлагат на пазара некачествени храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна. За първи път идеята беше представена в края на 2022 г пред производителите на млечни продукти.

Сдружението вече е готово с проектотекст на тази поправка в Закона за храните, който предвижда конкретно да се посочват стоката, описание на установеното нарушение, предприетите от контролния орган мерки за предотвратяване на нарушението и вече е поискано становище от Министерски съвет, Министерство на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и заинтересованите браншови организации, като десети ден все още няма конкретен отговор и предложение за среща и публична дискусия в полза на българския потребител.

“Ръководствата на големите търговски обекти първи биват уведомени, за сигнали засягащи храни с изтекъл срок на годност, видимо лошо качество и разминавания в етикетите. В случай, че не отговарят на нашите и потребителски писма и сигнали, нашият екип сезира компетентни органи“, каза Председателя на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук