Общо 407 души са арестувани при мащабна операция Опсон 9 (Opson IX) на Интерпол и Европол между декември 2019 и юни 2020 година срещу контрабанда на опасни за здравето храни, напитки и медикаменти, съобщи Интерпол.

Операцията се провежда традиционно от двете полицейски организации.

Сред конфискуваните стоки са заразени с бактерии млечни продукти, месо от незаконно заклани животни и фалшиви медицински продукти.

В България е проведено разследване от полицията и Агенцията по безопасност на храните, като в незаконен склад е открито сирене, съдържащо бактерии Ешерихия коли (E.coli). Конфискувани и унищожени са 3,6 тона млечни продукти, предназначени за производство на сирене.

При операцията в Йордания са иззети около 2000 литра енергийни напитки с изтекъл срок на годност и 4500 литра газирани напитки, също с изтекъл срок на годност и над 7 тона развалено мляко и сирене.

Всъщност операцията показа как глобалните пътища за разпространение, както законни, така и незаконни, са били повлияни от пандемията COVID-19. Изземването на хранителни стоки с изтекъл срок на годност или такива с променени сроковете на годност, са значително по-големи, отколкото при предишни операции "Опсон.

Както и при предишни подобни операции, контрабандният алкохол е бил по-голямата част от конфискуваните стоки, на стойност над 20 милиона долара, включително 5000 литра водка, открити в каравана в Норвегия.

Операцията е предотвратила да бъдат пуснати в продажба и други фалшиви стоки, сред които козметични продукти, облекло, обувки, тютюневи изделия и електроника на обща стойност 3,1 милиона долара.