Дървените греди са част от конструкции за пейките, които да бъдат разположени по ул."Цар Шишман" по проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2". Това съобщиха от Столична община по отношение на случилото се по-рано днес в центъра на София.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес в социалната мрежа Фейсбук е появиха снимки на дървени талпи. А столичани, нагледали се на какви ли не дивотии в последните дни, побързаха да излеят гнева си срещу поредната странна арт инсталация. 

Ето какво още написаха от Столична община:

"Изпълнителят на Зона 2 е „Парсек груп". Компанията е разположила на мястото на ул."Шишман", на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж.

По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин" и 7. СУ „Св. Седмочисленици".

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство.

Не е за вярване каква съдба сполетя новата коледна дивотия на пъпа на София

Дирекция "Контрол на общественото строителство" е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

През октомври, още преди встъпването си в длъжност, Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-ти септември", които се ремонтират от „Парсек груп", за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС.

Миналата седмица Управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г."

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук